Pozornica

Svečano otvoren 25. lutkarski festival

Svečano otvoren 25. lutkarski festival
Foto: Srna | Svečano otvoren 25. lutkarski festival

ISTOČNO SARAJEVO - Festivalskom himnom "Lutke lut festa" i predstavom "Mala sirena" u režiji Biserke Kolevske, Dječijeg pozorišta iz Banjaluke večeras je u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo svečano otvoren 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest".

Festival već četvrt vijeka organizuje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, koji ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti Republike Srpske.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je na otvaranju da "lutke iz cijelog svijeta žive i govore u ovom gradu jezikom lutkarstva 25 godina, a `animu`, svoju dušu, lutke su poklonile svim dobronamjernim ljudima".

"Neka pobijedi jezik dobrote nad zlom i neka živi lutkarstvo", poručio je Mitrić.

Ova prestižna međunarodna lutkarska manifestacija trajaće do 27. septembra u Istočnom Sarajevu na scenama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo.

Okupljene su u sali Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu pozdravili načelnik Uprave grada Istočno Sarajevo Nikola Vujičić i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, koji su poželjeli da ova "manifestacija mladosti" traje unedogled.

Plaketa "Zlatna anima" dodijeljena je Gradu Istočno Sarajevo i opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, Gradu Zvorniku, Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara.

Zahvalnice za podršku i pomoć u organizaciji "Lut festa" dodijeljene su Dječijem pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke, Dobrinki Maksimović, Sreti Kovaču, štampariji "Ermeks", RTRS-u, Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA, Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, kompaniji "Bambi", Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva.

Na 25. "Lut festu" učestvuju lutkarska pozorišta iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Jermenije, Južne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije.

Sutra u 11.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana predstava "Utopija", Lutkarskog kazalište Mostar, a u 18.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda izvešće predstavu "Snežana i sedam patuljaka".

U utorak, 24. septembra, u Kulturnom centru od 11.00 časova biće izvedena predstava "Zec i pas", Pozorište lutaka "Pinokio", a u 18.00 časova teatar "Ro Ginarae" iz Južne Koreje izvešće predstavu pod nazivom "Drvosječa i nebeska vila", korejsku narodnu bajku.

Za srijedu, 25. septembra, je u Kulturnom centru od 11.00 časova planirano izvođenje predstave "Kad imaš kućnog zmaja", "Stejt papet teatra" iz bugarskog grada Slivena, a od 18.00 časova Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina odigraće predstavu "Zmajić Ogi".

"Teatrol teatar" /Teatrol-theater/ iz Jermenije će u četvrtak, 26. septembra, u 10.00 časova u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo izvesti predstavu "Mali princ", dok je za 11.00 časova u Kulturnom centru planirana predstava "Palčić" Državnog lutkarskog pozorišta "Makačkala" iz Dagestana /Ruska Federacija/, a u 16.00 časova predstava "Gobi dens kompani" /Góbi Dance Company/ iz Budimpešte pod nazivom "Dva metra kvadratna".

Isto veče od 18.00 časova u Narodnom pozorištu biće odigrana predstava "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.

Posljednjeg dana Festivala, u petak, 27. septembra, u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo biće održana ceremonija svečanog zatvaranja 25. "Lut festa" i dodjela nagrada, s početkom u 11.00 časova.

Prateći program 24. "Lut festa" čine interaktivne i kreativne radionice, masterklas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi edukativni festivalski programi koji doprinose značaju festivala, u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Predstave na 25. "Lut festu" ocjenjivaće dva žirija.

Međunarodni stručni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonije i profesor Mladen Janković iz Republike Srpske nakon ocjenjivanja predstava dodijeliće skulpturu "Zlatna anima" za najbolju predstavu Festivala, kao i nagrade za najbolju animaciju, režiju, scenografiju i kostim, izradu i kreaciju lutaka, originalnu ideju i originalnu muziku i najlutkovitiju predstavu.

Žiri novinara i kritike činiće novinar Novinske agencije Republike Srpske SRNA Ognjen Begović, predsjednik, i članovi profesor i reditelj iz Bugarske Konstantin Karakostov, te Branko Pjević, etnolog i antropolog, koji imaju zadatak da donesu odluku o dvije nagrade – Magija lutkarstva "Radoslav Lazić" i Poetika lutkarskog izraza "Vojislav Vojo Vujanović".

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije