Pozornica

"Reci naglas" dobio podršku

"Reci naglas" dobio podršku
Foto: Srna | "Reci naglas" dobio podršku

BANJALUKA - Projekat razvoja domaćeg dramskog teksta "Reci naglas" Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske biće ove godine realizovan u saradnji sa Pozorištem Prijedor, a ugovor o sufinasiranju potpisan je danas u Banjaluci.

Ugovor su potpisali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Stojičićeva je izrazila posebno zadovoljstvo što će ovogodišnji projekat "Reci naglas" biti realizovan baš u saradnji sa uglednim prijedorskim pozorištem, te istakla da se ovim poduhvatom nastoji podstaći razvoj pozorišne scene u Republici Srpskoj.

"Osim podsticaja razvoju domaćeg dramskog teksta, kao i afirmaciji domaćih dramskih autora i pozorišnih reditelja, ovim projektom i vidom partnerstava koja uspostavljamo sa pozorištima u cijeloj Republici Srpskoj nastojimo dati podstrek razvoju pozorišne scene i svih pozorišnih sredina u Republici Srpskoj", navela je Stojičićeva, prenosi Srna.

Ona je navela da je Prijedor jedna od takvih, strateški prepoznatih pozorišnih sredina u Republici Srpskoj.

"Ovakav vid podrške razvoju domaćeg dramskog teksta planiramo kontinuirano nastaviti u narednim godinama i sa ostalim gradskim pozorištima u Republici Srpskoj", poručila je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, ovaj poduhvat definisan je Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2023 – 2030. godine.

Ideja projekta "Reci naglas" jeste da se u saradnji sa gradskim pozorištima u Republici Srpskoj bijenalno raspisuje javni konkurs koji će podržati i nagraditi najbolje dramske autore u Srpskoj, a najbolji tekst postaviti na scenu.

Stojičićeva je podsjetila da je 2022. godine, prvi konkurs za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst "Reci naglas" realizovan u saradnji sa Gradskim pozorištem Gradiška, koje je 2023. godine uspješno postavilo na scenu predstavu "Miropomazani", urađenu prema nagrađenom dramskom tekstu Zorana Todorovića.

Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta "Reci naglas" za 2024. godinu biće objavljen u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije