Pozornica

Provokativna drama: U Kamernom teatru 55 počeo rad na predstavi "Ljubavnice"

Provokativna drama: U Kamernom teatru 55 počeo rad na predstavi "Ljubavnice"
Foto: Ustupljena fotografija/Kamerni teatar 55 | Provokativna drama: U Kamernom teatru 55 počeo rad na predstavi "Ljubavnice"

SARAJEVO - Ansambl Kamernog teatra 55 počeo je rad na novoj predstavi pod nazivom "Ljubavnice", po tekstu dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Elfriede Jelinek, u režiji Jovane Tomić.

Premijera je zakazana za 8. novembar.

Kako je navedeno u saopštenju Kamernog teatra 55, ova provokativna i emotivna drama donosi priču koja istražuje kompleksnost ljudskih odnosa, pitanje ljubavi i moći, te ulogu žene u savremenom društvu.

Priča, pojašnjeno je dalje, prati sudbine žena koje se suočavaju s nametnutim ulogama, predrasudama i ljubavnim razočaranjima, otvarajući pitanja slobode i identiteta.

"Dvije žene, Brigita i Paula, radnice su u tvornici grudnjaka. Tamo gdje sudbina jedne završava, sudbina druge tek počinje. Brigita je pozitivan, Paula negativan primjer, ironično tvrdi Elfriede Jelinek. Istina je da obje žene pokušavaju preživjeti i ostvariti se u društvu u kojem je jedina vrijednost kapital. Sve je rad. Jedina svrha rada je da nas spasi od propasti, a po mogućnosti i izbavi iz naše klase. A gdje je u takvom svijetu ljubav? Da li uopšte postoji, ili je i ona samo teški rad? Teodor Adorno kaže: 'Nemoguće je biti ispravan u pogrešnom svijetu.' Naše junakinje osjetit će to na svojoj koži. Jer u patrijarhalnom društvu u kojem žive ponekad je preteško i samo biti", riječi su Asje Krsmanović, dramaturginja predstave.

U predstavi igraju Boris Ler, Dina Mušanović, Enes Kozličić, Anja Kraljević i Nadine Mičić.

Dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, kompozitor je Vlada Pejković, a korepetitorka Tijana Vignjević. Fotografije su rad Velije Hasanbegovića, inspicijent predstave je Senad Bešić, a asistentica produkcije Adna Rizvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije