Pozornica

Priče o samoprihvatanju, uticaju novih tehnologija i svijetu mašte na sceni DP RS

Priče o samoprihvatanju, uticaju novih tehnologija i svijetu mašte na sceni DP RS
Foto: Ustupljena fotografija/Dječije pozorište Republike Srpske | Priče o samoprihvatanju, uticaju novih tehnologija i svijetu mašte na sceni DP RS

BANJALUKA - Predstava "Lenka i Palko" Lutkarskog pozorišta "Bobita" iz Mađarske otvorila je peti takmičarski dan 23. Međunarodnog pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) danas sa početkom u 10 časova.

Riječ je o komadu Katalina Šegedija, rađenom u režiji i adaptaciji Hane Čeri, koja ujedno potpisuje i muziku za predstavu.

"Lenku, djevojčicu koja se ističe svojom punijom figurom, djeca često ismijavaju - isto kao i Palka, dječaka koji je mršaviji od prosjeka. Lenka sama stvara prelijepe crteže, dok je Palkovo društvo sastavljeno od knjiga. Kada se njih dvoje sretnu na igralištu, počinju da se dive jedno drugom i od tad više nisu usamljeni, jer su pronašli pravog prijatelja", saopštili su iz DP RS.

Kako dalje objašnjavaju, samoprihvatanje je jedan od najvećih koraka koji čovjek može napraviti ka opuštenom i srećnom životu, što je i tema ovog komada.

Takmičarski dio festivala je nastavljen predstavom "Greška 404", koju je na sceni DP RS od 11 časova izveo Teatar "Angeles de trapo" iz Malage.

"'Greška 404' je predstava bez riječi, s ciljem osvještavanja i prevencije ovisnosti o video igrama, društvenim medijima i novim tehnologijama. Ova delikatna i emotivna predstava potiče na razmišljanje o smislu života, o čudima koja nam život nudi i onim što često zanemarujemo", naveli su iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

U toku dana se očekuje igranje komada "Zoo putnici" u režiji Rite Bartal Kis i u izvođenju Lutkovnog gledališča "Pupila" iz Slovenije, a početak je zakazan za 13 časova.

"Unutar kupea su dva putnika - mladić i djevojka - koji ubrzo shvataju da nisu sami. U njihovim koferima su skrivene male, neobične životinje koje 'putuju i pretvaraju se u pravu paradu životinja'. Ovo je više od neobične vožnje vozom, to je putovanje kroz dječiju maštu", dodali su iz DP RS.

Peti takmičarski dan bi trebalo da zatvori Pozorište lutaka "Pinokio" iz Beograda svojim komadom "Magični grad" u režiji Đorđa Kosića večeras u 18 časova.

"Ovo je priča o jednoj djevojčici i njenom ocu koji se iznenada suočavaju sa teškim životnim okolnostima. Da bi zaštitio kćerku od briga svijeta odraslih, otac smišlja bajkovite priče o gradu na koji su bačene čini. Djevojčica uči o snazi mašte koja i u najtežim situacijama stvara radost i nadu", zaključili su iz nacionalnog tatra za mališane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije