Pozornica

"Iz najbliže udaljenosti" premijerno u BNP-u Zenica

"Iz najbliže udaljenosti" premijerno u BNP-u Zenica
Foto: Ustupljena fotografija/Bosansko narodno pozorište Zenica | Pomirenje s prošlošću: "Iz najbliže udaljenosti" premijerno u BNP-u Zenica

ZENICA - Premijera predstave "Iz najbliže udaljenosti" nastala prema tekstu i u režiji Berine Musa trebalo bi da bude izvedena 23. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica sa početkom u 20 časova.

Kako su naveli organizatori, komad je nastao u koprodukciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Ovo je prva premijerna izvedba u jubilarnoj, 75. sezoni, a 764. premijera ove pozorišne kuće. Predstava je nastala u okviru Scene Studio koju je BNP Zenica oformilo prije nekoliko godina, a sa ciljem da se da prilika mladim pozorišnim stvaraocima da svoje prve pozorišne korake naprave upravo u ovom pozorištu", rekao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

U predstavi igraju Iman Bubić, Haris Bidžan i Deni Mešić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Berina Musa, a produkciju Laura Brunner, dok je  komad nastao kao diplomska predstava Iman Bubić i Laure Brunner.

"Ovo je priča o ljubavi, pomirenju s prošlošću, udaljenosti. Radi se o ljubavnom trouglu tri novinara - kritičarke i pjesnikinje, ratnog fotografa i novinara urednika, koji pokušavaju riješiti problem nastao prije 14 godina. Tekst je nastao u saradnji sa kolegicom Iman Bubić prethodne godine u oktobru i nevjerovatna je čast da baš taj tekst bude izveden na sceni BNP Zenica", izjavila je Berina Musa

Asistent produkcije je Belma Medija, dok muziku predstave potpisuju Muhamed Bajramović, Haris Bidžan, Timur Muratović, Hana Hamza i Adnan Hadžović.

"Ova predstava je obična u svojoj neobičnosti i neobična u svojoj običnosti. Priča prati izgubljenu ljubav koja počinje u djetinjstvu poslije koje nas životi odvedu na različite strane, te upravo zbog toga i jeste naslov 'Iz najbliže udaljenosti'. Što više pokušavamo da se spajamo, život nas vuče na svoje različite strane. Osnovna tema je suočavanje sa istinom koja nas čini ovakvima kakvi jesmo i koja nas obilježava kao individue", zaključila je Iman Bubić, glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije