Pozornica

Premijerom komada "Bračno savjetovanje" počinje "Zaplet 16"

Premijerom komada "Bračno savjetovanje" počinje "Zaplet 16"
Foto: Velibor Tripić | Premijerom komada "Bračno savjetovanje" počinje "Zaplet 16"

BANJALUKA - Premijerom predstave "Bračno savjetovanje" u produkciji Gradskog pozorišta "Jazavac", u ovoj kuću, u nedjelju uveče, biće otvoreno šesnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet", koje ove godine nosi naslov "Punom parom".

U susret popularnom "Zapletu 16", ali i novoj sezoni Gradskog pozorišta "Jazavac", Dragana Marić, upravnica pozorišta i direktorica festivala, osvrnula se na to šta je sve pozorište, koje ove godine slavi punoljetsvo, uspjelo da ostvari.

"S obzirom na činjenicu da Gradsko pozorište 'Jazavac' ove sezone proslavlja 18 godina rada, kao njegov osnivač i pokretač, s ponosom mogu da kažem da je 'Jazavac' izrastao u profesionalno i respektabilno pozorište, kako kod nas, tako i regionu. Proteklih godina, ogromnim trudom, radom, entuzijazmom, znanjem i voljom, uspjeli smo postati jedno od prepoznatljivijih institucija u gradu obogaćujući kulturnu scenu raznovrsnim, savremenim predstavama što privlači posjetioce i doprinosi kulturnoj raznolikosti", istakla je Dragana Marić.

Takođe, dodala je Marićeva, jedan od najznačajnijih programa u radu "Jazavca", jeste škola glume i govora kroz koju pružaju mladima, ali i odraslima obrazovanje i kulturnu edukaciju podstičući i razvijajući vještine među lokalnim stanovništvom.

"Kao kulturna institucija, Jazavac pomaže u oblikovanju grada i jačanju zajedništva među građanima. Sve ove činjenice čine Gradsko pozorište 'Jazavac' ključnim faktorom u razvoju kulturnog i društvenog života Banjaluke", navodi Marićeva.

Reditelj i glumac Željko Stjepanović, jedan od najaktivnijih saradnika Gradskog pozorišta "Jazavac", govorio je o novoj predstavi "Bračno savjetovanje".

"Ovo nije predstava samo za one koji su trenutno u braku nego i za sve one koji se spremaju da uplove u bračne vode, da vide šta ih sve čeka, kao i za one koji su se nasukali na bračne hridi, da vide gdje su griješili i da te greške ne ponove, ukoliko se opet odluče da uđu u brak. Naš savjet za sve one koji su u braku je: Svađajte se, ali pošteno! Ako ne znate kako, idite na Bračno savjetovanje. A ako se i razvedete, nije tragedija. Samo vas molimo da sve što radite radite sa osmijehom na licu. I ne zaboravite: Smijeh je najbolji lijek!", naveo je Stjepanović koji ujedno igra psihoterapeuta u ovoj predstavi, dok bračni par igraju Snježana Mišić i Željko Erkić.

Reditelj predstave je Željko Stjepanović, scenograf i kostimograf Zorana Klječanin, lektor Aleksandra Savić, a organizator Jelena Dakić.

Sponzor ove sezone našeg pozorišta je Atos banka.

U ime Atos banke, medijima se obratila Karolina Karalić, direktor Službe marketinga i komunikacija Atos bank a.d. Banjaluka.

"Ponosni smo što smo i ove godine ponosni prijatelj kulture i partner Gradskom pozorištu Jazavac. Nastavak naše saradnje odražava našu posvećenost podršci umjetnosti i kulturi u našoj zajednici. Gradsko pozorište 'Jazavac' igra ključnu ulogu u promociji umjetnosti i jačanju kulturne scene, a Atos Banka je će biti i dalje tu kao značajan partner u tom procesu", kaže Karolina Karalić.

Ovogodišnji "Zaplet 16" podržala je i kompanija M:tel u ime koje se obratio Stefan Ličina, šef Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

"Za M:tel, podrška kulturi nije samo društvena odgovornost, već duboko vjerovanje da umjetnost inspiriše, osnažuje i povezuje ljude. S ponosom ističemo našu dugogodišnju saradnju sa Gradskim pozorištem 'Jazavac', koje neumorno radi na promociji domaćih i regionalnih umjetničkih talenata. Festival i ove godine nosi posebnu energiju, jer nakon svakog izazova koji smo prošli kao društvo, umjetnost nam uvijek pokaže da je ona snaga koja nas izdiže. Zato, M:tel će i dalje biti tu da podrži ovakve događaje koji slave talenat, kreativnost i snagu teatra", rekao je Ličina.

Ulaznice za sve festivalske predstave su u prodaji, dok je ulaz na sve prateće programe slobodan.

 

Glavni program "Zapleta 16"

Nedjelja, 20.10.

"Bračno savjetovanje" - premijera

Gradsko pozorište "Jazavac"

 

Ponedjeljak, 21.10.

"Kauboji"

Pozorište Prijedor

 

Utorak, 22.10.

"Kako sam naučila da vozim"

Hartefakt, Beograd

 

Srijeda, 23.10.

"Kramer protiv kramera"

Beogradsko dramsko pozorište

 

Četvrtak, 24.10.

"Cure"

Kolektiv Igralke/HNK Rijeka

 

Petak, 25.10.

"Mislim da treba da razgovaramo"

Gradsko pozorište Podgorica

 

Subota, 26.10.

"Smrt čoveka na Balkanu"

Narodno pozorište Kikinda

 

 

Prateći program

Izložba fotografija Aleksandra Čavića

 

Razgovor sa glumcima

Ponedjeljak, 21.10. u 22 časa

Svetozar Cvetković

 

Petak, 25.10. u 22 časa

Nebojša Cile Ilić

 

Subota, 26.10. u 22 časa

Dragan Mićanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije