Pozornica

Premijera predstave "12" biće titlovana na srpski jezik

Premijera predstave "12" biće titlovana na srpski jezik
Foto: Narodno pozorište u Beogradu | Premijera predstave "12" biće titlovana na srpski jezik

BEOGRAD - U Narodnom pozorištu u Beogradu krajem oktobra biće premijerno izvedena predstava "12", ruskog režisera Nikite Mihalkova, koji tumači ulogu glavnog porotnika.

Teatar "Nikita Mihalkov Radionica '12" iz Moskve gostovaće 26. i 27. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu, najavljeno je iz ovog pozorišta.

Mihalkov je koautor teksta, zajedno sa braćom Presnjakov.

Predstava "12" postavljena je po istomenom kultnom filmu Mihalkova iz 2007. godine koji je dobio specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a 2008. godine osvojio je i nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.

Mihalkov u predstavi, premijerno izvedenoj 2021. godine u Boljšoj teatru u Moskvi, preispituje neke od važnih životnih tema kao što su sloboda, saosjećanje i sposobnost da se pomogne potpunom strancu koji je u nevolji.

U središtu radnje je priča o dvanaestorici porotnika iz različitih slojeva društva koji vode raspravu o tome da li je Umar, 18-godišnji čečenski mladić, kriv za ubistvo svog usvojitelja, ruskog oficira.

Uz naglasak da je zakon iznad svega, komad postavlja i pitanje šta bi trebalo učiniti kada je milost iznad zakona?

Predstava traje tri sata i 20 minuta i biće titlovana na srpski jezik, prenosi Srna.

Mihalkov je jedan je od najpriznatijih ruskih umjetnika, a među najpoznatijim njegovim filmovima su "Sibirski berberin", "Nedovršeni komad za mehanički klavir", "Surova romansa", "Crne oči", "Varljivo sunce", "Urga", "Nekoliko dana iz života Oblomova".

Dobitnik je niza značajnih priznanja među kojima se posebno izdvajaju Nagrada Ruske akademije, "Zlatna školjka" na Filmskom festivalu u San Sebastijanu, Nagrada "Oskar" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, dva "Zlatna lava" na Filmskom festivalu u Veneciji, Kristalni globus za doprinos razvoju svjetske kinematografije, Gran pri Filmskog festivala u Kanu, Nacionalna filmska nagrada "Zlatni orao" za doprinos svjetskoj kinematografiji i Orden Ruske Federacije prvog stepena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije