Pozornica

Predstave "Mala sirena", "Utopija" i "Snežana i sedam patuljaka" oduševile mališane

Predstave "Mala sirena", "Utopija" i "Snežana i sedam patuljaka" oduševile mališane
Foto: Srna | Predstave "Mala sirena", "Utopija" i "Snežana i sedam patuljaka" oduševile mališane

ISTOČNO SARAJEVO - Prvi dan 25. jubilarnog Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut festa" u Istočnom Sarajevu protekao je u znaku tri predstave - "Mala sirena", "Utopija" i "Snežana i sedam patuljaka".

"Mala sirena" Dječijeg pozorišta iz Banjaluke simbol je slobodnog duha, borbe protiv naizgled nepobjedivog, čežnje srca i duše za pustolovinom, za zabranjem ljubavlju.

Predstava je u režiji Biserke Kolevske, urađena prema bajci Hansa Kristijana Andersena.

Predstava "Utopija" Lutkarskog kazališta iz Mostara bavi se značenjem umjetnosti, kako u životu pojedinca, tako i u životu jedne porodice, jedne nacije, jedne civilizacije i jednog svemira, i metaforički stavlja u fokus raspad te civilizacije i uspostavljanje nove u kojoj umjetnost nije dobrodošla.

Tekst i režiju potpisuje Vanja Jovanović, a igraju Marta Haubrih, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Anela Planinić Škutor.

Predstavu "Snežana i sedam patuljaka" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda režirala je i adaptirala Isidora Goncić, prenosi Srna.

Riječ je o klasičnoj bajci o ljubavi, iskrenom drugarstvu i ljubomori.

Glavni lik je prelijepa Snežana koja je još kao dete izgubila majku. NJen otac se oženio lijepom, ali zlom ženom kraljicom Grdanom, koja je bila ljubomorna na Snežanu

Zla Grdana je imala čarobno ogledalo koje joj je svakog dana govorilo da je ona najlepša na svetu, ali jednog dana nije dobila odgovor koji je očekivala. Grdana nije mogla da podnese da postoji neko ko je lepši od nje, pa je naredila lovcu da Snežanu odvede duboko u šumu i ubije, ali on to nije mogao da uradi.

Lutajući kroz šumu Snežana pronalazi skrovište kod novih drugara, patuljaka i cveća, ali njena sreća ne traje dugo, jer joj je Grdanina osveta stalno za petama. Snežanu spasava njen princ i na kraju dobro pobjeđuje zlo.

Za sutra je predviđeno odigravanje predstava "Zec i pas" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, a u večernjem terminu publici u Istočnom Sarajevu predstaviće se "Teatar ro ginare" (Theater Ro GiNarae) iz Južne Koreje predstavom pod nazivom "Drvosječa i nebeska vila" (korejska narodna bajka).

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo Kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporoom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije