Pozornica

Predstava "Tri praseta" okončala 68. sezonu DP RS

Predstava "Tri praseta" okončala 68. sezonu DP RS
Foto: Dječije pozorište Republike Srpske | Predstava "Tri praseta" okončala 68. sezonu DP RS

BANJALUKA - Lutkarskom predstavom "Tri praseta" u nedjelju uveče Dječije pozorište Republike Srpske (DP RS) zaokružilo je 68. sezonu nacionalnog teatra za djecu Srpske.

Kako je saopšteno iz DP RS, 68. sezonu zvanično je otvorila premijera "Crvenkapice", u režiji Ljudmile Fedorove, 30. septembra 2023, a potom su slijedile još tri premijere - "Bajka o malom Nikoli", u režiji Emilije Mrdaković (8. decembar 2023. godine), "Devet života mace Lukasa", u režiji Vanje Jovanovića (20. april 2024. godine) i "Tri praseta", u režiji Branislave Stefanović (6. juni 2024. godine).

"Iza ansambla Dječijeg pozorišta u 68. sezoni je 184 izvođenja, a predstave je gledalo preko 30.000 posjetilaca. I tokom 68. sezone, Pozorište je igralo u opštinama i gradovima Srpske - Doboju, Prijedoru, Mrkonjić Gradu, Bileći, Gacku, Gradišci, Laktašima, Foči, Novom Gradu...", javljeno je iz DP RS.

Jednako tako, javljeno je u nastavku, pozorište je učestvovalo i na brojnim međunarodnim festivalima - predstava "Sedam gavranova", u režiji Jakuba Maksimova,  pobijedila je i osvojila Gran pri  na 12. Lutkarskom bijenalu u Bugojnu, uz koji je dobila i još dvije nagrade: nagradu za najbolju dramaturgiju i nagradu za najbolju kreaciju lutaka.

"Predstava 'Sedam gavranova' bila je i u selekciji 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica i osvojila Gran pri  Žirija publike. Predstava 'Bio jednom jedan lav' u režiji Nikole Bundala učestvovala je u na 3. FLUM-u, Međunarodnom lutkarskom festivalu u Mostaru gdje je osvojila tri nagrade: nagradu za najbolju muziku, glumačku nagradu Nikoli Milakoviću i nagradu za najboljeg glumca Đorđu Jankoviću", navode iz DP RS.

"Lav" je, kako navode dalje, učestvovao i na 29. Međunarodnom lutkarskom festivalu LUT fest u Istočnom Sarajevu gdje je osvojio nagradu Novi izazovi lutkarstvu.

"Kruna za 'Lava' dogodila se na Zvezdarištu, 18. Dečjem pozorišnom festivalu 'Pozorište Zvezdarište', u Beogradu, gdje je u impresivnoj i zavidnoj konkurenciji sa jedanaest predstava iz regiona, banjalučka predstava, proglašena  najboljom i osvojila  Gran pri", podsjećaju iz DP RS. Služba za odnose sa javnošću ove pozorišne kuće dodaje da pomenuta predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske nije ostavila ravnodušnim ni selektora  19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu "Male dame i mala gospoda"  u Ankari, pa su glumci Dječijeg pozorišta boravili u ovom gradu od 24. do 29. aprila i na turskom jeziku odigrali 6 predstava u organizaciji Generalne direkcije Turskih državnih pozorišta.

"Specijalnom plaketom Festivala nagrađena je ova predstava, koju i u 69. sezoni čekaju nova festivalska izvođenja. Po broju izvođenja, Dječije pozorište igralo je svoje predstave svaki drugi dan, što i 68. sezonu sezonu pozicionira kao uspješne dane i mjesece predanog rada za najmlađe", rečeno je iz DP RS.

Novu, 69. sezonu, otkrivaju na kraju, otvoriće lutkarska  predstava "Princezine pocijepane cipelice", u režiji Slavča Malenova iz Bugarske, čiji rad počinje u oktobru, paralelno sa odvijanjem 23. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji će od 13. do 19. oktobra predstaviti čak 15 država i ansambala svijeta.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije