Pozornica

Predstava "Mala sirena" u nedjelju otvara jubilarni 25. lutkarski festival

Predstava "Mala sirena" u nedjelju otvara jubilarni 25. lutkarski festival
Foto: Ustupljena fotografija | Predstava "Mala sirena" u nedjelju otvara jubilarni 25. lutkarski festival

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2024" svečano će biti otvoren u nedjelju, 22. septembra, u Istočnom Sarajevu.

Čast da otvori ovu manifestaciju pripala je Dječijem pozorištu Republike Srpske iz Banjaluke sa predstavom "Mala sirena".

Organizator manifestacije je "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva koji ima status reprezentativnog udruženja u oblasti pozorišne umjetnosti Republike Srpske.

"Ovaj prestižni međunarodni lutkarski festival biće održan od 22. do 27. septembra u Istočnom Sarajevu na scenama Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo", izjavila je danas Srni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić, filmski i televizijski producent, master dramski i audio-vizuelni umjetnik.

Prema njenim riječima, već vlada veliko interesovanje djece i publike iz opština koje čine grad Istočno Sarajevo za 25. "Lut fest", na kojem će učestvovati lutkarska pozorišta iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, Bugarske, Jermenije, Južne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije.

"Publiku očekuju predstave sa zanimljivim sadržajem koje govore lutkarskim jezikom i magijom lutkarskog izraza koji razumije publika od onih najmlađih do tinejdžera. Predstave će gledati djeca iz svih šest opština Istočnog Sarajeva, uključujući i mališane iz Zvornika i Kalinovika", poručila je Štifanićeva.

Predstave na 25. "Lut festu" ocjenjivaće dva žirija.

"Međunarodni stručni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, Valentina Fursova iz Estonije i profesor Mladen Janković iz Republike Srpske nakon ocjenjivanja predstava dodijeliće skulpturu `Zlatna anima` za najbolju predstavu Festivala, kao i nagrade za najbolju animaciju, režiju, scenografiju i kostim, izradu i kreaciju lutaka, originalnu ideju i originalnu muziku i najlutkovitiju predstavu", precizira Štifanićeva.

Žiri novinara i kritike, dodaje ona, činiće novinar SRNE Ognjen Begović, predsjednik, i članovi profesor i reditelj iz Bugarske Konstantin Karakostov, te Branko Pjević, etnolog i antropolog, koji imaju zadatak da donesu odluku o dvije nagrade – Magija lutkarstva "Radoslav Lazić" i Poetika lutkarskog izraza "Vojislav Vojo Vujanović".

Prateći program 24. "Lut festa" čine interaktivne i kreativne radionice, masterklas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi edukativni festivalski programi koji doprinose značaju festivala, u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Festival finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a sponzori su kompanija "Bambi" i Turistička organizacija "Jahorina".

Među medijskim prijateljima Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TVIS, kao i lokalni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije