Pozornica

Predstava "Država, zamislite" u Bileći

Predstava "Država, zamislite" u Bileći
Foto: Ustupljena fotografija | Predstava "Država, zamislite" u Bileći

BILEĆA - Predstava "Država, zamislite" u režiji Ilije Gajevića, a u produkciji Dramskog studija "Prazan prostor" iz Podgorice trebalo bi da bude odigrana 21. septembra sa početkom u 20.30 u Domu kulture "Jevto Dedijer" u Bileći kao dio Omladinskog regionalnog festivala "Orfej".

Kako su saopštili iz Doma kulture "Jevo Dedijer", predstava je rađena u formi performans-predavanja, a tekstualno polazište nalazi u čuvenom Platonovom dijalogu "Država".

"U okvirima neuobičajene forme za prilike na našoj pozorišnoj sceni, ova predstava preispituje neke od osnovnih političkih i društvenih pojmova koje Platon izdvaja, razvijajući ih u današnjem lokalnom i globalnom kontekstu", naveli su iz Doma kulture "Jevo Dedijer".

U predstavi igraju Bogdana Kostić i Slaviša Grubiša, dramaturg je Milana Matejić, a kostimograf Lina Leković.

"Iako Platon piše u dijaloškoj formi, njegov dijalog ima malo veze sa dramskim dijalogom koji danas podrazumijevamo u pozorištu. Upravo sam zbog toga mislio da je potrebno da se poslužim drugim žanrom, koji se nalazi u graničnom području dramskog, a koji je istovremeno jako blizak mom senzibilitetu. Želio sam jednu čistu scensku situaciju i čist odnos prema publici koji može da otvori prostor da pričanje priča postane centralni događaj ove predstave", rekao je Ilija Gajević, režiser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije