Pozornica

Predstava BNP-a Zenica "Siročad" na 11. festivalu glumca BiH u Konjicu

Predstava BNP-a Zenica "Siročad" na 11. festivalu glumca BiH u Konjicu
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | Predstava BNP Zenica "Siročad" na 11. festivalu glumca BiH u Konjicu

KONJIC - Predstava "Siročad" prema tekstu Denisa Kelija, u režiji Ivana Plazibata i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica trebalo bi da bude izvedena 12. septembra u okviru 11. festivala glumca BiH u Konjicu sa početkom u 20 časova.

Kako organizatori navode, u predstavi igraju Zlatan Školjić, Snežana Vidović i Enes Salković, dok scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić.

"Predstavu 'Siročad', žanrovski bismo mogli odrediti kao triler. Naime, napeta priča i radnja komada potiču pažnju gledaoca do te mjere da ga sve vrijeme 'drže'  intelektualno i emotivno involviranog u iščekivanje razrješenja. To, naravno, ni u kojem slučaju, nije svrha samo sebi - predstava ima snažnu poruku i prezentira društvenu refleksiju na tematiku kojom se bavi", zapisala je o predstavi Nedžma Čizmo, koje je odradila dramaturgiju i jezičku adaptaciju.

Kompozitor predstave je Petar Bilbija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović.

"Važna tema u komadu jeste nasilje. Tekst i predstava propituju ima li za nasilje opravdanja, kako nasilnici razmišljaju, dokle mogu ići. Postoji li uopće dobar čovjek? Mogu li situacija i sklop okolonosti od svakoga napraviti lošeg čovjeka? Autor postavlja veoma jasan kontrast između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Vanjski svijet u Kelijevoj drami djeluje kao postapokaliptično mjesto gdje su fizički obračuni svakodnevnica, prostor u kojem vladaju ulične bande i prosječnom čovjeku nije zamislivo ni kročiti vani", dodala je Čizmo.

Sljedeća na repertoaru 11. festivala glumca BiH u Konjicu je predstava "Perzeide" Narodnog pozorišta u Mostaru, čije se izvođenje očekuje 16. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije