Pozornica

Praizvedba predstave "Konačari" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Praizvedba predstave "Konačari" u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: Ustupljena fotografija | Praizvedba predstave "Konačari" u Narodnom pozorištu Sarajevo

SARAJEVO - Praizvedba dramske predstave "Konačari" autora Nenada Veličkovića, u režiji Marka Misirače, trebalo bi da bude odigrana 12. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19.30.

Kako saopštavaju organizatori, ovim komadom se otvara nova 2024/25 umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Ono što posebno izdvaja ovu priču jeste nastojanje da se kroz čuvanje Muzeja koji baštini istoriju multikulturalnosti jednog grada i sredine, sačuva i istorija naroda koji su tu živjeli i žive, bogatstvo onoga što je Bosna bila i što bi, nadam se, mogla ponovo da bude", izjavio je Marko Misirača, reditelj predstave.

U predstavi igraju Sara Seksan, Izudin Bajrović, Sanela Pepeljak, Kaća Dorić, Vedran Đekić, Merima Lepić Redžepović, Edhem Husić, Semir Krivić i Emina Muftić.

"Radeći ovu predstavu, poigravajući se formom scenskog dnevnika i radio drame, trudili smo se da sačuvamo toplinu i duhovitost koju nose Veličkovićevi karakteri, da zlo rata bude zapravo samo 'okvir' u kome se iskazuju raznorodne i složene ljudske sudbine", dodao je Misirača.

Dramaturgiju potpisuje Mirza Skenderagić, scenografiju Gorčin Stojanović, dok je kostimograf Lejla Hodžić. Igor Motl je autor muzike, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić, a dizajn svjetla je radio Moamer Šaković. 

Audio dizajn predstave potpisuje Mirza Skenderagić, dok su autori tonske obrade Senad Ćesko i Dženita Fakić. 

Naredna izvođenja predstave "Konačari" su 14. septembra u 19.30, 17. oktobra, 16. novembra i 28. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije