Pozornica

Počela 95. sezona u NP RS: Rekonstruisana scena novi polet za Dramu i orkestar

Počela 95. sezona u NP RS: Rekonstruisana scena novi polet za Dramu i orkestar
Foto: Dražan Pozderović | Počela 95. sezona u NP RS: Rekonstruisana scena novi polet za dramu i orkestar

BANJALUKA - Predstavom "Odumiranje međeda" na sceni "Petar Kočić" u srijedu uveče, počela je 95. sezona u Narodnom pozorištu Republike Srpske i, s tim u vezi, čelnici ove kuće danas su najavili šta sve publika može da očekuje u novoj sezoni koja nosi slogan "S novom energijom u novu sezonu".

"Drago mi je da nakon 50 godina, u 95. sezonu ulazimo na novim daskama. Nadam se da će ova sezona biti još uspješnija, da ćemo se ponovo okrenuti regionu, da ćemo i dalje gostovati i promovisati naš rad", kazala je Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

Istakla je da je Velika scena potpuno obnovljena, kao i orkestarska rupa koja je sanirana i proširena za potrebe rada Simfonijskog orkestra.

Direktorica NP RS je najavila i pokretanje rada kreativnog studija, studija koji otvara vrata novim snagama i novoj energiji, što je, kako dodaje, i bio njen inicijalni plan - razvoj pozorišne umjetnosti.

U okviru kreativnog studija timski će raditi reditelj, producent, audio-vizuelni dizajner, sve pod rukovodstvom i uz saglasnost Ljubiše Savanovića, umjetničkog direktora Drame, i Dušana Vera Uroševića, umjetničkog direktora Simfonijskog orkestra, a sve, podvukli su čelnici NP RS, u cilju prilagođavanja sadržaja mlađoj publici, kao i promovisanja dramskih djela i domaćih savremenih tekstova.

"Ponosni smo što pored mladih glumaca, koje smo do sada angažovali, sada uključujemo i nove dramaturge i reditelje mlađih generacija koji će imati priliku da se pokažu i da unesu svoju energiju u naše pozorište", istakla je Grbićeva.

Najavila je i nastavak saradnje sa NLB bankom i to u potpuno novom projektu u okviru kojeg će biti izvedene predstave prilagođene za osobe sa oštećenjem sluha, slijepim i slabovidim licima.

"Prva predstava, potpuno prilagođena osobama sa oštećenjem sluha, biće odigrana 26. septembra i biće to 'Stranci u noći'. Time ćemo dodatno skrenuti pažnju na Svjetski dan gluvih, koji se obilježava u posljednjoj sedmici septembra", navela je direktorica NP RS.

Nakon što je istekao mandat Đurđi Tešić, dosadašnjoj umjetničkoj direktorici NP RS, na ovu poziciju je imenovan Ljubiša Savanović, glumac koji je nakon petnaestak godina drugi put umjetnički direktor nacionalnog teatra Republike Srpske.

"Vrata scene 'Petar Kočić' u naredne dvije godine biće otvorena mladim rediteljima koji će imati priliku da svoje prve profesionalne predstave naprave u našem pozorištu. Isti poziv važi i za sve dramaturge koji misle da imaju šta da ponude nacionalnom teatru. Na taj način šaljemo poruku da računamo na njihov kreativni potencijal u budućnosti", rekao je Savanović, umjetnički direktor Drame NP RS.

On je najavio premijeru predstave "Švabica" Laze Lazarevića, u režiji Dušana Petrovića, koja će biti izvedena 18. oktobra na Dan pozorišta.

"Do kraja godine biće održane još dvije premijere: 'Ni riba, ni meso' Franca Ksavera Kreca, u režiji mladog reditelja Nikole Bundala, i predstava 'Razbijeni krčag' Hajnriha fon Klajsta, u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Zatim nas u sljedećoj godini očekuje diplomska predstava mladog reditelja Milana Bogdanovića na sceni 'Petar Kočić', te na istoj sceni premijera predstave 'Kuća' autora Nebojše Cileta Ilića, u režiji kućnog reditelja Nikole Kolje Pejakovića. I za kraj sezone publiku očekuje premijera predstave 'Majstori, majstori' Gorana Markovića, a u režiji Marka Misirače", najavio je Savanović.

Dušan Vere Urošević, umjetnički direktor Simfonijskog orkestra NP RS, kaže da ovaj orkestar u novu sezonu ulazi u grandioznom stilu.

On je za 7. oktobar najavio "Serenadu za... vječnost".

"Biće izvedena 'Četvrta simfonija u B-duru' Ludviga van Betovena, i to više od 200 godina nakon njenog nastanka", ističe Urošević.

On je najavio i koprodukciju Simfonijskog orkestra Mostar i Simfonijskog orkestra NP RS na koncertu "Viva Mocart".

"Povodom 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, za kraj godine je u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Beograda planiran novogodišnji spektakl, opera 'Boemi'. A naredne godine u martu izvešćemo prvu nacionalnu operu 'Jazavac pred sudom' Vlade Miloševića, po tekstu Petra Kočića, a u adaptaciji Ranka Risojevića", zaključio je Urošević.

 

Predsjednik RS u posjeti nacionalnom teatru

U posjeti Narodnom pozorištu Republike Srpske danas je bio i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je najavio da će ovoj kući naredne godine iz sredstava Kabineta predsjednika biti izdvojen milion KM.

Nakon razgovora sa rukovodstvom Narodnog pozorišta i obilaska scena u kojima je u toku rekonstrukcija, Dodik je naglasio da će ova institucija kulture imati podršku republičkih institucija kako bi mogli da nastave sa investicijama.

"Čestitam Narodnom pozorištu na uspjesima na međunarodnoj sceni i svemu što čine ovdje. Navikli smo da ovdje imamo najbolje moguće predstave, ali ono što čini ovaj tim u inostranstvu svakako je najbolja prezentacija, ne samo ove ustanove, nego cijele Republike Srpske", rekao je Dodik. 

Naglasio je da je u Narodnom pozorištu urađeno mnogo zahvaljujući agilnom rukovodstvu i angažovanju svih mogućih resursa pomoći za samu instituciju.

"Danas ovdje vidimo jednu funkcionalnu priču bez obzira na to što je ova zgrada napravljena prije gotovo 100 godina. Velika stvar je da se nakon 50 godina mijenja scena, odnosno daske, stavlja se najbolji kvalitet domaćeg drveta. Ovdje je još mnogo posla i mi ćemo biti podrška tim naporima", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da je zagovornik da se gradi sasvim nova funkcionalna zgrada za institucije kulture.

"Narodno pozorište privlači velikane ove umjetnosti širom svijeta, a da bi mogli da sve primimo moraćemo da u idućoj godini otpočnemo izgradnju velikog centra, u okviru kojeg će biti poseban prostor za pozorište, velika koncertna dvorana i operska dvorana. Ovaj grad i Republika to zaslužuju", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije