Pozornica

Po motivima pripovijetke Laze Lazarevića: "Švabica" premijerno u NP RS

Po motivima pripovijetke Laze Lazarevića: "Švabica" premijerno u NP RS
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | Po motivima pripovijetke Laze Lazarevića: "Švabica" premijerno u NP RS

BANJALUKA - Premijera predstave "Švabica" rađene po motivima pripovijetke Laze Lazarevića i u režiji i dramatizaciji Dušana Petrovića zakazana je za 18. oktobar u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS) s početkom u 20 časova.

Riječ je o prvoj premijeri u 95. sezoni nacionalnog teatra Srpske, u kojoj će uloge ostvariti Branislav Aleksić, Dana Poletan, Miljka Brđanin, Belinda Stijak/Božana Kukilo, Bojan Kolopić, Anđela Rakočević, Senad Milanović, Anando Čenić i Boris Šavija uz pijanistkinju Snježanu Popović Vuletu.

"Zašto smo spremni sami sebi natovariti na leđa teret odgovornosti i dužnosti prema nekim društvenim konstruktima (socijalni status, karijera, patriotizam…) i zbog njih se odreći lične sreće, pa čak i ljubavi? Na ovo pitanje ne postoji jedinstven i jednostavan odgovor, a naša predstava je pokušaj da pokrenemo razmišljanje o ovom problemu", zapisao je Petrović o komadu.

Dalje navodi da su mu dramatizacije Miloša Lazina i Ane Đorđević poslužile kao inspiracija u stvaranju ove verzije, koja se u krajnjem obliku veoma razlikuje od prethodnih.

"Ova dramatizacija je nastala, pre svega, kao produkt rediteljskog promišljanja i viđenja buduće predstave na osnovu proznog teksta napisanog u formi epistolarne pripovetke. Na izvestan način išao sam obrnutim putem - prvo su nastajale slike, moguća rediteljska rešenja, a potom je nastajao tekst, odnosno dijalog koji je sve to trebalo da ispuni", pojasnio je režiser i dramaturg.

Kako dalje navodi, dijalog je dopunjen uz korištenje raznih izvora radi označavanja vremenske odrednice epohe, kao i postizanja autentičnosti radnje.

"Odlučio sam da poštujem i zadržim sve bitno što je Laza Lazarević napisao: sled događaja u priči, glavne likove, čak i mnoge koje je samo spomenuo, i trudio sam se da iskoristim skoro sav dijalog koji postoji u pripoveci, odnosno 'rekonstruisao' sam moguće replike drugih likova na osnovu opisa događaja i često šturih odgovora glavnog junaka na zamišljena pitanja, pošto je delo napisano u prvom licu u vidu pisama pobratimu", zaključuje Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije