Pozornica

Otvoren "Festival glumca BiH" u Konjicu

Otvoren "Festival glumca BiH" u Konjicu
Foto: Slaven Marinčić | Otvoren "Festival glumca BiH" u Konjicu

KONJIC - Jedanaesto izdanje "Festivala glumca BiH" otvoreno je sinoć art performansom Vanje Alikadića u kino sali Narodnog univerziteta Konjic.

Nakon performansa uslijedilo je izvođenje predstave "Ženski razgovori ±1" Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

"Ova manifestacija već 11. godinu uljepšava konjičke večeri. U prethodnoj deceniji na ovoj bini prodefilovala su brojna poznata imena našeg glumišta, odigrane poznate predstave vrhunskih režisera. Nadam se da će i ovogodišnji festival nastaviti u istom duhu", rekao je Adnan Velagić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona na otvaranju manifestacije.

Publika je imala priliku da pogleda predstavu "Ženski razgovori ±1" autora Dragana Komadine i Biljane Čakić.

"Predstava je nastala prema motivima zbirke eseja 'Ženski razgovori' Dušana Radovića. Komad govori o muško-ženskim odnosima, odnosno donosi teme koje govore o problemima, kao što su zaljubljivanje, brak, prevara, kockanje, što ovu predstavu čini veoma slojevitom", saopštili su organizatori.

Glumačku podjelu predstave čine Nikolina Marić, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Miro Barnjak i Ivan Prskalo.

"Jako lijepe dojmove nosimo, publika je sjajno reagirala i mi smo zadovoljni našom igrom. Mislim da smo uspjeli nasmijati publiku, te prenijeti slike života kojeg mi možda svakodnevno živimo", izjavio je Miro Barnjak.

Sljedeća na repertoaru je predstava "Škrtac" Narodnog pozorišta Tuzla, čije se igranje očekuje 5. septembra u 20 časova.

"Na festivalu će ove godine biti odigrano osam predstava i održano nekoliko off programa, a na završnici ove manifestacije 30. septembra, nakon dodjele nagrada za najbolju glumicu i glumca, biće upriličen koncert 'Laka & bend'", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije