Pozornica

"Oslobođenje Sarajeva" nova predstava SARTR-a, premijera 24. oktobra

"Oslobođenje Sarajeva" nova predstava SARTR-a, premijera 24. oktobra
Foto: Ustupljena fotografija/Sarajevski ratni teatar | "Oslobođenje Sarajeva" nova predstava SARTR-a, premijera 24. oktobra

SARAJEVO - Ekipa Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) radi na novoj predstavi "Oslobođenje Sarajeva" po tekstu Dušana Jovanovića, u režiji Harisa Pašovića, a premijerno izvođenje planirano je za 24. oktobar u 20 časova.

Kako je navedeno u saopštenju SARTR-a, kao dramski tekst, kada se pojavio, bio je revolucija u pozorišnom smislu i tretira period 40-tih godina 20. vijeka.

"U tom periodu dolazi do potpuno novog socijalno, društveno i političkog uređenja. Građani se okupljaju oko jedne ideje, a sve u cilju borbe protiv fašizma i nacionalizma. Sarajevo je i tada kao svoju prednost u borbi isticalo multikulturalnost, koju i danas njegujemo kao osnovnu vrlinu grada", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako je dalje navedeno, motiv rada na ovoj predstavi je velika odgovornost umjetnika da svojim činom prenesu iskustva rata i ratnih okolnosti, istaknu empatiju i ljudskost, kako bi publika u svom gledalačkom iskustvu ponijela poruku da se nikada i nigdje zlo ne ponovi.

"Naivnost iz vizure djeteta, odrastanje u ratu kao dramatična činjenica, ali i nespremnost cijele jedne porodice, kao i njihova zatečenost podcrtavaju njihovu ljudskost, ipak želju za prijateljstvom, slobodom i pjesmom. Treba istaći da se pisac komada veoma vješto sa svakom kulminacijom poigravao pjesmama iz tradicionalnog opusa bosanskohercegovačke sevdalinke", stoji u saopštenju.

Uloge u komadu ostvariće Davor Sabo, Maja Salkić, Kemal Rizvanović, Mirela Lambić, Jasenko Pašić, Hana Zrno, Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, a djecu igraju Luka Sučić,  Dino Hamidović, Leon Rauković, Una Bajrović, Livia Delibašić i Merijem Serdarević.

Autorski tim predstave, pored Pašovića, čine scenografi Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, kostimografkinja Irma Saje, kompozitor Dino Šukalo, muzičar Fuad Šetić, koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, mentorka za rad s djecom Arma Tanović Branković, za video dizajn zadužen je Dino Hujić, lektor je Dejan Sredojević,

A dizajn svjetla potpisuju Haris Pašović i Nedim Pejdah.

Prva i druga repriza zakazane su za 25. i 26. oktobra s početkom u 20 časova.

Kupovina ulaznica se vrši online putem sartr.ba i karter.ba ili na blagajni SARTR-a radnim danom od 11 do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije