Pozornica

"Orkestar Titanik": Komedija apsurda Trebinjaca na "Festivalu festivala"

"Orkestar Titanik": Komedija apsurda Trebinjaca na "Festivalu festivala"
Foto: N.N. | "Orkestar Titanik": Komedija apsurda Trebinjaca na "Festivalu festivala"

TREBINJE - Predstavnici grada domaćina - Gradsko pozorište Trebinje, sa predstavom "Orkestar Titanik", koju je po tekstu Hrista Bojčeva adaptirao i režirao Željko Milošević, nastupili su četvrte večeri "Festivala festivala" na sceni Kulturnog centra Trebinje.

Komedija apsurda o četiri skitnice koje žive na napuštenoj željezničkoj stanici otvara niz tema u čijem centru je običan čovjek u vremenu tranzicije, što je znalački prezentovala  trebinjska družina od pet glumaca, među kojima je  jedan tumačio ženski lik.

Na nedavno održanom 52. Teatarskom festivalu "Fedra" u Bugojnu trebinjska predstava osvojila je nagrade za najbolju režiju i scenografiju.

Priznanje za protagonistu četvrte festivalske večeri žiri publike dodijelio je Vladimiru Samardžiću za ulogu Harija, što je on ocijenio manje bitnim, jer je ovo, kako kaže, nagrada za ovu cjelokupnu dramsku družinu.

"Kome od nas je pripala nagrada manje je bitno, jer je ovo nagrada za svakoga od nas, jer smo ovaj komad formirali kao jedinstveno glumačko-igračko tkivo, tako da tu i nema neke posebne potrebe za isticanje bilo koga od nas, jer svi dijelimo istu energiju i reagujemo jedni na druge", kazao je Samardžić nakon predstave, napominjući da je olakšavajuća okolnost u cjelokupnom ostvarenju i ta što se ova ekipa poznaje već dugi niz godina.

U okviru pratećeg programa, u kino-sali Kulturnog centra su predstavljeni izdavačka djelatnost Pozorišnog muzeja Srbije - edicija "Dramska baština" i Časopis za pozorište i umetnost "Teatron", a predstavljen je i drugi tom djela "Narodno pozorište u ogledalu vremena".

Budući da je i izdavaštvo sastavni dio pozorišnog, ali i muzejskog života, iz Pozorišnog muzeja Srbije su izrazili ponos i na ova svoja ostvarenja, najavivši za iduću godinu jednu obimnu monografiju o ovoj ustanovi, u znak 75 godišnjice od osnivanja ovog muzeja.

Večeras bi trebalo da nastupe pobjednici 65. Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije -  Amatersko pozorište Kulturnog centra Kisač, sa predstavom "Smetovi", po tekstu Vladimira Hurbana Vladimirova, a u režiji Svetlane Gaško.

O kvalitetu ovog komada najbolje govori podatak da su na finaloj smotri amaterskih pozorišta Srbije predstavi Kulturnog centra Kisač, pored prvog mjesta i Zlatne plakete, pripale i nagrade za režiju, scenografiju, kosimografiju, glavnu žensku ulogu, autorsku muziku i dizajn svjetla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije