Pozornica

Omaž Goranu Bulajiću otvorio trebinjski "Festival festivala"

Omaž Goranu Bulajiću otvorio trebinjski "Festival festivala"
Foto: Vesna Duka | Omaž Goranu Bulajiću otvorio trebinjski "Festival festivala"

TREBINJE - Omažom posvećenom nedavno preminulom reditelju Goranu Bulajiću, jednom od pokretača Festivala festivala, u Trebinju je otvorena ova manifestacija koja će u narednih sedam dana ugostiti najprestižnija amaterska pozorišta regiona.

Kolika je ljudska i rediteljska gromada bio Goran Bulajić na početku večeri je istakao Slobodan Radović, reditelj i član Umjetničkog savjeta Festivala festivala.

"Teško je zamisliti da on neće biti fizički u Trebinju, ali, imajući u vidu njegove zasluge, siguran sam da će ubuduće kucati u našim srcima svih festivalskih dana i ostati na najlepšem mestu naših sećanja", rekao je Radović, poručivši da publika i akteri ovog festivala neće zaboraviti Gorana Bulajića.

Prijatelj Gorana Bulajića, glumac Boban Čvorović, koji je sa njim bio prijatelj od gimnazijskih dana, podsjetio je na njegove početke u Nikšiću, kao diplomiranog teatrologa, napominjući da je od tada do svoje smrti Bulajić bio temeljit i uporan u svome poslu.

"Na samom početku sebi je postavio velike ciljeve i u nastavku karijere ređali su samo uspjesi, iz premijere u premijeru, kada su se izvodili tekstovi ponajboljih evropskih i jugoslovenskih autora u njegovoj režiji, a publika na našim prostorima ih je oduševljeno prihvatala", istakao je Čvorović, napominjući da je taj dugački i nimalo lak put rezultirao da i Nikšić krajem devedesetih dobije profesionalno pozorište, gdje je režije potpisivao Goran Bulajić, za čije su ime neraskidivo vezani svi uspjesi ovog pozorišta.

Najemotivnije obraćanje na ovom Omažu imao je profesor doktor Dragan Koprivica koji je u jednom momentu i zaplakao, istakavši da je Goran uvijek sa svojim pozorišnim djelatnicima, ali ipak jako nedostaje, jer je njegov odlazak bio preuranjen.

"Svi mi smo od njega crpili mnoga enciklopedijska znanja, pa je i mene lično Goran naučio mnogim teatarskim znanjima, ostavljajući veliki ljudski i stvaralački trag u cijeloj Crnoj Gori, a uvijek je svugdje rado dočekivan kao strpljivi znalac koji je nesebično drugima prenosio svoja iskustva iz pozorišne, filmske djelatnosti, a koji je na kraju sagorio u svom vječnom poletu", naglasio je profesor Koprivica, nakon čijeg je obraćanja uslijedio film Nikšićkog pozorišta o Goranu Bulajiću, a zatim je glumac Vojo Krivokapić izveo monidramu "Bizmismen" koju je on Bulajić režirao.

Sutra veče, u nedelju, počinje zvanični festivalski program, izvođenjem predstave "Aladin" Dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a u ponedjeljak nastupa Letačka tatarska grupa Tetovo sa "Dječakom u prugastoj pidzami", da bi se u srijedu predstavio grad domaćin i Gradsko pozorište Trebinje sa "Orkestrom Titanik".

U četvrtak slijede "Smetovi" u izvođenju Kulturnog centra Kisač, u petak nastupa Teatar 011 Beograd „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a u subotu, zadnjeg dana festivala DIS scena iz Zvornika sa predstavom „Jaaao, Milenko“, iza koje u off programu slijedi monodrama „Brevrovizija“ koja će se prikazivati dok bude zasjedao festivalski žiri.

U okviru off programa, u nedelju će biti otvorena izložba posvećena Nebojši Glogovcu, a u ponedeljak će se promovisati knjiga „Zatamnjeni ekran“ Božidara Zečevića, dok će u utorak biti upriličena još jedna književna promocija „Tajna ispod mrtve mačke“ Predraga Savića.

U srijedu takođe slijedi književna promocija i to časopisa za pozorište „Teatron“ i edicije „Dramska baptina“, da bi u petak bila promovisana izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i promovisan časopis „Agon“, Banja Luka.

Svih festivalskih dana će se po gradu izvoditi muzički i scenski performansi, a završnicu of programa Festivala će predstavljati tradicionalna izložba fotografija sa svih predstava koju godinama rade čalnovi Foto kino kluba Trebinje.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije