Pozornica

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski "Festival festivala"

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski "Festival festivala"
Foto: N.N. | Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski "Festival festivala"

TREBINJE - Omažom poznatom crnogorskom reditelju i dramaturgu Goranu Bulajiću, jednom od obnovitelja "Festivala festivala", koji je i prije rata, ali i danas okupljao najbolje amaterske dramske stvaraoce cijele Jugoslavije, u Trebinju, 20. jula, počinje ova prestižna, 67. po redu, kulturna manifestacija.

Nakon subote posvećene u cijelosti Bulajiću, jer će biti i projekcija filma "Sjećanje na Gorana" Nikšićkog pozorišta, kao i monodrama "Biznismen" koju je on režirao, a izvodi je Vojo Krivokapić, u nedjelju će Dramski studio Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih izvesti prvu festivalsku predstavu - predstavu "Aladin", u adaptaciji i režiji Kristine Jakšić Balaž.

U ponedjeljak, 22. jula, Letečka teatarska trupa Tetovo izvodi "Dečaka u prugastoj pidžami" Džona Bojna i u režiji Vladimira Jovanovskog, a sutradan nastupa Centar za kulturu Pljevlja - amatersko pozorište "Marko Kameloti" sa komadom "Boing - boing" u režiji Jovane Jelovac Cavnić.

Gradsko pozorište Trebinje će se predstaviti na sredini festivala izvodeći "Orkestar Titanik" Hrista Bojčeva, u adaptaciji i režiji Željka Miloševića, a u četvrtak nastupa Kulturni centar Kisač - amatersko pozorište "Vladimir Hurban Vladimirov" koji izvode predstavu "Smetovi" u režiji Svetlane Gaško.

Pretposljednjeg festivalskog dana je predstava Studija glume - Teatar 011, Beograd "Let iznad kukavičjeg gnezda" Kena Kizija i u dramatizaciji i režiji Nataše Radonjić, a zadnjeg dana, 27. jula, nastupa  "DIS Scena" Zvornik predstavom "Jaaao, Milenko" Vladimira Nedića i u režiji Aleksandra Riđošića.

Iste večeri, nakon zasjedanja žirija, slijedi uručenje nagrada - "Zlatnih maski".

Prateći program

U pratećem dijelu programa će najprije biti otvorena izložba "Nebojša Glogovac - iz pozorišnog albuma", autora Mirjane Odavić, savjetnika Pozorišnog muzeja Beograd, zatim će se održati promocija knjige "Zatamnjeni ekran", (skrnavljenje istorije, duhovnosti i umjetnosti u nekim tv serijama), autora Božidara Zečevića, teatrologa i kritičara, kao i promocija knjige "Tajna ispod mrtve mačke", autora Predraga Savića (roman o Ivu Andriću).

Sredina festivala je posvećena izdavačkoj djelatnosti, pa će se u srijedu promovisati Izdavačka djelatnost Pozorišnog muzeja Srbije (edicija "Dramska baština", XV kolo, Časopis za pozorište i umetnost "Teatron"), a u petak Izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad (Laza Telečki "Drame" i Joca Savić "Glumac i publika"), te promocija časopisa "AGON" (za pozorište i vizuelne komunikacije), Banjaluka.

Završnicu festivala će i ove godine obilježiti Izložba Foto-kino kluba Trebinje "Festival u objektivu", a dok žiri zasjeda Vladimir Cvejić će izvoditi monodramu "Brevrovizija", (pobjednik Festivala monodrame i pantomime u Zemunu).

Tokom trajanja festivala u centru grada će se po tradiciji odvijati muzički i scenski performansi koje će izvoditi glumci i ostali umjetnici iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnoj konkurenciji.

Pokrovitelj "Festivala festivala", na kojem je ulaz za sve programe slobodan,  je grad Trebinje, a izvršni producenti su Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije