Pozornica

Održano tradicionalno pjesničko veče na štandu Srpske

Održano tradicionalno pjesničko veče na štandu Srpske
Foto: Pixnio | Održano tradicionalno pjesničko veče na štandu Srpske

​BEOGRAD - Na štandu Republike Srpske na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga večeras je održano tradicionalno pjesničko veče na kojem su svoje stihove recitovali pjesnici iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja.

Pjesnike je na početku večeri pozdravila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja im je poručila da je njihovo druženje i okupljanje veoma važno za kulturu Srpske.

"Često imamo priliku da čujemo kako smo mali narod i mali jezik, ali kako možemo biti mali ako imamo Šantića, Ćopića, Dučića, Andrića. To je ogroman prostor srpskog jezika i srpske kulture", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da će sve što pjesnici stvaraju biti utkano u kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda, te ukazala na važnost podsticanja savremenog književnog stvaralaštva, koje će jednog dana, kako je navela, takođe postati književna baština i kulturno nasljeđe srpskog naroda.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da je ovo pjesničko veče poseban događaj u programu reprezentativnog predstavljanja Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, prije svega zato što je to jedino pjesničko veče koje se održava za vrijeme Sajma.

"Mislimo da ovakvom manifestacijom poezije naših sunarodnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja na pravi način udaramo pečat svemu što radimo na ovom sajmu kad je riječ o očuvanju naše kulture, tradicije, jezika, ćirilice", rekao je Cicović.

On je zaključio da pjesnici na najbolji način dočaraju šta je to što je potrebno da se radi kako bi se na ovim prostorima očuvao identitet srpskog naroda i sam srpski narod i vrijednosti koje ga karakterišu.

Na pjesničkoj večeri učestvovalo je četrdesetak pjesnika, a pjesme koje su recitovali biće objavljene u Zborniku poezije, prenosi "Srna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije