Pozornica

Odigrana predstava "Patrijarh Pavle - biti čovjek među ljudima i neljudima"

Odigrana predstava "Patrijarh Pavle - biti čovjek među ljudima i neljudima"
Foto: Srna | Odigrana predstava "Patrijarh Pavle - biti čovjek među ljudim i neljudima"

U okviru manifestacije "Principovi dani" večeras je u Istočnom Novom Sarajevu odigrana pozorišna predstava "Patrijarh Pavle - biti čovjek među ljudima i neljudima", po tekstu Jovana Janjića, u produkciji Srpskog pozorišta iz Mađarske.

Okosnica ove duo drame su duhovne i filozofske pouke, kojima se blaženopočivši patrijarh Pavle borio za mir u svijetu i dušama ljudi, te za ublažavanje patnji naroda stradalog u minulim ratnim metežima na prostoru bivše Jugoslavije.

Glumac Milan Malbaša u ovoj duo drami timači lik patrijarha Pavla, a glumac Pozoriša na Terazijama Aleksandar Dunić novinara koji vodi razgovor sa Njegovom svetošću, prenosi Srna.

"Velika je hrabrost ući u sve to. Ja sam sa dosta straha ušao u ovaj projekat jer nije lako igrati takvog čovjeka. To je jedan od najjačih Srba oko kojeg je bilo najmanje spora u zadnjih 100 godina. I takvog čovjeka igrati veoma je odgovorno", rekao je Malbaša večeras Srni.

On se zahvalio svoj ekipi, za koju je rekao da je sjajna i da je čine veliki ljudi poput Janjića, Dunića i svakakao Milana Rusa, reditelja predstave, koji je i direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj.

Malbaša je napomenuo da je svaka izgovorena riječ u predstavi autentična.

"I, pošto je moj glas identičan glasu patrijarha Pavla, to je takva cijelina da publika jednostavno bude oduševljena. Do sada nisam imao nijedan lapsus i svuda gdje smo nastupali bilo je baš sjajno, a publika je ostajala bez daha", ističe Malbaša.

On je rekao da se za ovu zahtjevnu i kompleksnu ulogu pripremao godinu dana i da je Bogu zahvalan što je imao priliku da se oproba u ovom poduhvatu što ga je učinilo veoma srećnim.

Malbaša je ponovio da je cilj predstave da se kroz umjetnički izraz iskaže autentična riječ patrijarha Pavla, koji je bio i u sjećanju ostao jedan od najuzornijih naših savremenika.

"Priča o patrijarhu Pavlu, istovremeno jeste i priča o srpskom narodu", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije