Pozornica

Oda plesnoj umjetnosti u BiH: Balet Fest u Sarajevu od 18. do 28. septembra

Oda plesnoj umjetnosti u BiH: Balet Fest u Sarajevu od 18. do 28. septembra
Foto: Facebook/Balet Fest | Oda plesnoj umjetnosti u BiH: Balet Fest u Sarajevu od 18. do 28. septembra

SARAJEVO - Ovogodišnje, 15. izdanje Balet Festa u Sarajevu trebalo bi da bude otvoreno izložbom "Veliki format", balerine i koreografa Jitke Ivelje 18. septembra u galeriji "Novi Hram" sa početkom u 19 časova.

Kako su najavili organizatori, ovaj festival je ključan za današnje stanje baletne umjetnosti, te svojevrsna oda baletskoj umjetnosti u BiH.

Održavanje festivala je planirano do 28. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, Bošnjačkom institutu i pomenutoj galeriji "Novi Hram".

"Realizatori žele poručiti da bez podmlatka, odnosno školovanja novih naraštaja baletnih umjetnika, neće biti ni baleta u pravom smislu. U aktuelnim prilikama, festivalskim načinom održava se evropski, svjetski, bosanskohercegovački i regionalni nivo baletne umjetnosti", rekla je Edina Papo, umjetnički direktor Balet Festa na konferenciji za medije, prenosi Fena.

Tokom ovogodišnjeg festivala biće izvedene baletne predstave "Carmen", "Bolero", "Ostrvo", predviđene su večeri klasičnog baleta i modernog plesa, nastup baletnih prvaka i solista Evrope i regiona, te brojni drugi događaji.

"Od osnivanja Balet Festa, izvedeno je 70 predstava pred oko 25 000 gledalaca, priređeno 13 izložbi o umjetnicima baleta, održane radionice o zaljubljenicima u ovu umjetnost, rađeno je na inkluziji, s djecom i omladinom s posebnim potrebama. Zahvaljujem se svima koji su podržali Balet Fest, ovaj događaj na visokoprofesionalnom nivou ne bi bio moguć bez podrške Narodnog pozorišta", navela je Edina Papo.

"Najavljeno je stoto izvođenje baletne predstave 'Palčica', što je podvig na koji autori i svi koji učestvuju u realizaciji moraju biti ponosni, bez sumnje. Balet Fest je anđeo čuvar koji bdije nad baletnom produkcijom i u vremenu krupnih izazova za umjetnost i kulturu", izjavio je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

On je dodao da je u proteklih 15 godina festival pokazao na sceni različite baletne škole i stilove i stoga je referentan da bi se ljubitelji iz novih generacija posvetili ovoj vrsti umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije