Pozornica

Najavljene premijere i dodijeljene nagrade u NPS

Najavljene premijere i dodijeljene nagrade u NPS
Foto: Velija Hasanbegović | Najavljene premijere i dodijeljene nagrade u NPS

SARAJEVO - Narodno pozorište Sarajevo (NPS) svečano je najavilo premijerni repertoar za umjetničku sezonu 2024/25 i ujedno je dodijelilo nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u sezoni 2023/24.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić najavio je premijerni repertoar drame za predstojeću sezonu i naglasio da će sezona biti obilježena domaćim tekstovima i praizvedbama. 

"Naslovi koje će publika moći gledati su 'Konačari' po istoimenom romanu Nenada Veličkovića, u režiji Marka Misirače, predstava 'Uhvati zeca' po romanu Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije, 'San ljetne noći' autora Vilijema Šekspira, u režiji Aleksandera Morfova, 'Sarajevski trgovac' autora Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, te 'Na slovo F' autorice Lejle Kalamujić koji je izabran na konkursu za najbolji domaći tekst", saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dodaju da je u prethodnoj sezoni Narodno pozorište uradilo 10 premijernih naslova, među kojima četiri dramska, tri operna i tri baletna, dok su na sceni NPS izvedena 104 reprizna naslova. Zabilježili su 28 gostovanja, od čega 13 festivalskih na kojim je osvojeno 14 nagrada.

Evgeny Gaponko umjetnički direktor sektora baleta najavio je premijerni repertoar baleta za sezonu 2024/25 i spektakularnu bajku za djecu "Snjeguljica i sedam patuljaka" kompozitora Šostakoviča, Pavlovskog i Delibesa, te filmski i baletni klasik "Grk Zorba" kompozitora Mikisa Teodorakisa. 

"Predstave u NPS posjetilo je više od 29.000 gledalaca, na specijalnom programu 'Kultura na ulice 2024!' do sada je producirano 30 programa, koje je posjetilo 19.682 ljubitelja umjetnosti. 'Pozorište na kućnoj adresi' izvelo je šest programa u općinama sa područja Kantona Sarajevo", saopšteno je iz NPS.

Umjetnički direktor opere Leonardo Šarić zahvalio se svim saradnicima, posebno kolegama iz drame i baleta i orkestru Sarajevske filharmonije.

Najavio je premijerne naslove za umjetničku sezonu 2024/25 kako slijedi "Tvrtko, kralj bosanski" kompozitora Amara Jažića, "Gallantry" kompozitora Daglasa Mura, te "Attila" kompozitora Đuzepea Verdija.

"Narodno pozorište Sarajevo bilo je domaćin za 52 gostujuća programa, te ugostilo neke od najprestižnijih festivala: Balet Fest, Internacionalni festival MESS, Jazz Fest, SVEM, Sarajevo film festival. U protekloj umjetničkoj sezoni realiziralo je 10 premijera, te su tim povodom dodijeljene godišnje nagrade za najbolja umjetnička dostignuća", dodali su iz ovog pozorišta.

Odluku o nagrađenima donio je stručni žiri u sastavu Maja Baralić-Materne, Halid Kuburović i Nisad Selimović.

"Za umjetnička ostvarenja u drami NPS nagrade osvojili su Sara Seksan, nagrada za najbolju mladu glumicu za ulogu Mlada Etelka u dramskoj predstavi 'Seljačka opera', Sanjin Arnautović za najboljeg mladog glumca za ulogu Mladoženja Roland u predstavi 'Seljačka opera', Sanela Krsmanović Bistrivoda nagrada za žensku sporednu ulogu Julika u dramskoj predstavi 'Seljačka opera' i Mirvad Kurić nagrada u predstavi 'Seljačka opera' za mušku sporednu ulogu Feri", navedeno je iz NPS.

Nagradu za glavnu žensku ulogu ponijela je Mirjana Karanović za igranje Marlene Dietrich u dramskoj predstavi "Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice", dok je nagradu za glavnu mušku ulogu Ibrahima u predstavi "Jedan je Muhammad Ali" osvojio Ermin Sijamija.

"Za umjetnička ostvarenja u baletu NPS nagrade su dobili Amina Sulejmanagić, nagrada za najbolju mladu balerinu za ulogu Tetka u predstavi 'Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?', Admir Kalkan nagrada za najboljeg mladog baletnog igrača za ulogu Toreador u predstavi 'Carmen i Bolero', Mihail Mateescu  nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu Otac i Zuniga u baletnim predstavama 'Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?' i 'Carmen i Bolero', Ekaterina Vereshchagina nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu Mama u baletnoj predstavi 'Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?'", saopšteno je iz Narodnog pozorišta. Masafumi Okuzono dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu Sabahudin-Dino Zolj u predstavi "Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?", dok je Tamara Ljubičić nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu Carmen u predstavi "Carmen i Bolero".

U operi su nagrađeni Adelisa Saračević nagrada za najbolju mladu solisticu za ulogu Suzuki u opernoj predstavi "Madama Butterfly", Nedim Bašić nagrada za najbolju sporednu ulogu Sam u džez operi "Blue Monday", Melisa Hajrulahović-Tomić nagrada za ulogu Grofica Rosina Almaviva u predstavi "Figarov pir", Erol Ramadanović nagrada za ulogu Grof Almaviva u predstavi "Figarov pir", Ivan Šarić nagrada za ulogu Figaro u predstavi "Figarov pir", te Katarina Kikić Marić nagrada za ulogu Cio-Cio-San u predstavi "Madama Butterfly".

Dodijeljene su specijalne nagrade kompozitoru Alexanderu Balanescuu za muziku u predstavi "Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?", Željki Katavić-Pilj za četrdesetogodišnji angažman u ansamblu Hora i izvrsno tumačenje epizodnih i solo uloga.

"Lejla Hodžić dobitnica je nagrade za najbolju scenografiju za dramsku predstavu 'Jedan je Muhammad Ali', Sanja Džeba je dobila nagradu za najbolju kostimografiju za predstavu 'Ro i Juju' i Takuya Sumitomo nagrada za najbolju koreografiju i režiju za baletnu predstavu 'Bolero'", zaključili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije