Pozornica

"Metro Gaza" otvara 64. MESS: Umjetnost simbol nade u vremenu globalnih katastrofa

"Metro Gaza" otvara 64. MESS: Umjetnost simbol nade u vremenu globalnih katastrofa
Foto: Facebook/Festival MESS | "Metro Gaza" otvara MESS: Umjetnost simbol nade u vremenu globalnih katastrofa

SARAJEVO - Palestinska predstava "Metro Gaza" otvara 64. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Narodnom pozorištu Sarajevo 4. oktobra sa početkom u 19.30.

Organizatori navode da će ovogodišnji festival, pod sloganom "Unstoppable life" ("Nezaustavljivi život"), trajati do 13. oktobra uz izvrsne domaće, regionalne i svjetske reditelje, koji će različitim teatarskim estetikama naglasiti neuništivu snagu života i otpornost pred destrukcijom.

"Ideja je jednostavna, ali snažna: ni zlo ni razaranje ne mogu zaustaviti život. U središtu ove poruke nalazi se uloga umjetnosti kao simbola nade, njen neprekidni glas u vremenu globalnih katastrofa. Dok svjedočimo nasilju i destrukciji, vjerujemo da ljudska priroda, u svojoj suštini, nadilazi destruktivne politike koje svijet guraju u pogrešnom smjeru", izjavio je Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a.

Predstava "Metro Gaza" nastala je u koprodukciji Švajcarske i Palestine, a režiju potpisuje Herve Loichemol.

"U kontrastu s neodgovornim liderima, događaji poput festivala MESS predstavljaju prostore nade i obnove. Ono što činimo može izgledati kao malo zrno, ali upravo iz takvih sitnih sjemenki izrasta novi život, što vjerno poručujemo i našim ovogodišnjim vizuelnim identitetom", dodao je Kreševljaković.

Tokom 10 festivalskih dana publika će vidjeti ostvarenja iz 16 zemalja, od čega 11 predstava u takmičarskoj selekciji, jednu festivalsku premijeru, dok su četiri predstave u programu "All Inclusive", koji je realizovan u saradnji sa Goethe Institutom Bosne i Hercegovine.

Drugog dana festivala, u sklopu takmičarskog programa, očekuje se izvođenje predstave "Drama o Mirjani i ovima oko nje" u režiji Nermina Hamzagića i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je dan kasnije na repertoaru "Edward II" Andrija Zholdaka, u koprodukciji Sjeverne Makedonije i Bugarske.

"'Ples nije za nas' naziv je komada iz Francuske i Libana, koji će se igrati četvrtog festivalskog dana, a koji potpisuje Omar Rajeh, dok se dan kasnije igra 'Kroćenje goropadnice' u režiji Selme Spahić i produkciji Satiričkog kazališta 'Kerempuh' iz Hrvatske", saopštili su organizatori.

Takmičarski program se nastavlja predstavom "Budućnost" u režiji Žiga Divjaka i produkciji Beogradskog dramskog pozorišta i Mesnog gledališča ljubljanskog, dok će 9. oktobra biti odigrana "Posjeta" u režiji Davida Iodice i koprodukciji Albanije i Italije.

"Predstava Kamernog teatra 55 i Scene MESS 'Malograđanska svadba', u režiji Paola Mađelija, biće odigrana istog dana, a sutradan se očekuje komad 'Stepski vuk' Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, čiju režiju potpisuje Tamara Kučinović", dodali su iz organizacionog tima festivala.

"Tragudia/Pjesam o Edipu" je italijanska predstava u režiji Alessandra Serre čije je igranje planirano 11. oktobra, dok će se dan kasnije igrati francuski komad "Pun mjesec" u režiji Josefa Nadja.

"Svijet kakav smo poznavali nestaje pred našim očima. Unutar postojećih granica nastaju nove. To je bila inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet festivala MESS, a dizajner plakata je Dino Hujić", rekao je Bojan Hadžihalilović, direktor agencije "Fabrika", kreativnog partnera festivala MESS.

Program Mali MESS predstaviće tri teatarska ostvarenja i inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe, dok program "Dramadžiluk" donosi scenska čitanja savremenih dramskih tekstova, a ove godine će biti izvedena tri teksta, te upriličen razgovor sa dramskim piscima.

"MESS predstavlja neprocjenjiv doprinos našem gradu, ali i široj kulturnoj sceni regije. Ovogodišnje izdanje služi kao most kulturne razmjene i umjetničke inovacije. Sa izvanrednim predstavama iz 16 zemalja, festival potvrđuje svoju međunarodnu važnost", izjavila je Lejla Mujkić, pomoćnica ministra za kulturu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Dodala je da program Mali MESS u velikoj mjeri promoviše kulturu među mlađom populacijom, zbog čega će Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i dalje pružati punu podršku festivalima kulture koji kroje i razvijaju identitet naše lokalne zajednice.

Festival će zatvoriti premijera "Uhvati zeca", rađena po tekstu Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije