Pozornica

Lutkari iz cijelog svijeta dolaze u Mostar

Lutkari iz cijelog svijeta dolaze u Mostar
Foto: Ustupljena fotografija | Lutkari iz cijelog svijeta dolaze u Mostar

MOSTAR - Predstavom "Hrams je kriv" u režiji Matije Solce i u produkciji Teatra "Matita" iz Slovenije 21. septembra počinje Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru (FLUM) pod motom "Neka bude svjetlo".

Organizatori su saopštili da će u takmičarskom dijelu festivala biti odigrano 13 predstava iz devet zemalja po izboru selektora Nedžada Maksumića. Predstave će biti igrane na scenama mostarskog Pozorišta lutaka, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača".

"Publika u Mostaru imaće priliku da uživa u različitim formama lutkarskih predstava, od onih intimnih do 'spektakl' predstava. Prvi put festival će ugostiti lutkarsku operu. Osim toga što predstave nose jasnu poruku jačanja identiteta i etičkih vrijednosti kod djece, one djeci pružaju i skrivene modele oblikovanja svijesti za dobro i lijepo", dodali su iz Pozorišta lutaka Mostar.

Na festivalu gostuju trupe iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Estonije, Mađarske, Španije, Rumunije, Slovenije i Republike Koreje. 

"Dokaz da festival iz godine u godinu kvalitativno raste i da postaje veoma interesantan za stručnu javnost je to što će ove godine FLUM okupiti veliki broj predstavnika svjetske asocijacije lutkara UNIMA, koja nastavlja saradnju sa festivalom", naveli su organizatori.

Dodali su da će članovi asocijacije, majstori svjetske lutkarske scene, u pratećem programu festivala realizovati brojna predavanja, panel-diskusije i prezentacije savremenih tendencija u lutkarstvu.

"Festival će ugostiti izložbu fotografija priznatog svjetskog fotografa Ričarda Termina, radove naše svjetski poznate lutkarice, Mostarke Ines Pašić, kao i drugih radova u saradnji s The Eugene O'Neill Theaterom iz SAD", saopštili su iz Pozorišta lutaka Mostar.

U pratećem dijelu programa pripremljene su radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta koje će voditi umjetnici i pedagozi iz oblasti lutkarstva iz Hrvatske i Republike Koreje.

"Poseban program na festivalu je video-projekcija 'Let There Be Light', koju zajedno sa Pozorištem lutaka u Mostaru organizuje UNIMA Puppetry Collaboratorium, projekat koji je prošle godine nastao u Mostaru. Projekat simbolizira nadu za boljim razumijevanjem svih nacija na svijetu i željom da reflektori svih pozorišta toga dana obasjaju Mostar", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije