Pozornica

"Kultura na ulice" i KUD "Lola" organizuju otvaranje festivala folklora u Sarajevu

"Kultura na ulice" i KUD "Lola" organizuju otvaranje festivala folklora u Sarajevu
Foto: Velija Hasanbegović | "Kultura na ulice" i KUD "Lola" organiziraju otvaranje festivala folklora u Sarajevu

SARAJEVO - Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) "Kultura na ulice 2024!" nastavlja sa podržavanjem kulturnih događaja u Kantonu Sarajevo, te će ovoga puta u saradnji sa Kulturno-umjetničkim društvom (KUD) "Lola", 18. jula, učestvovati u organizaciji otvaranja trećeg izdanja Internacionalnog festivala folklora u Sarajevu.

Otvaranje će biti upriličeno na Dolac Malti na trgu kod zgrade BH Telecoma, a festival će se održati od 17. do 21. jula ove godine i okupiti će preko 450 učesnika u Sarajevu.

"Ovaj festival iz godine u godinu okuplja sve više učesnika i njegov cilj je slavljenje različitosti među tradicijama, kao i stvaranje mosta koji povezuje različite kulture u Sarajevu kao epicentru događaja. Tokom trajanja festivala, učesnici će imati priliku upoznati se sa čarima i ljepotama koje Sarajevo pruža i družiti se sa mladima koji dijele istu ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, dok će publika uživati u bogatstvu tradicionalne nošnje, muzike i igre", saopšteno je iz NPS.

Internacionalni festival folklora Sarajevo po prvi put je održan 2022. godine, a tada je okupio više od 300 učesnika koji su dolazili iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Poljske.

"Ove godine nastupit će ukupno 14 kulturno-umjetničkih društava sa preko 450 učesnika i to iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Sjevernog Kipra. Festivalske aktivnosti raspoređene su kroz tri dana i to 18, 19, i 20. jula na tri različite lokacije u gradu. Zvaničnim koncertima prethodit će i različite aktivnosti poput defilea gradom, flash moba i slično", zaključeno je u saopštenju NPS.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije