Pozornica

"Kultura na ulice": Zgode puža i stonoge pred mališanima za vikend

"Kultura na ulice": Zgode puža i stonoge pred mališanima za vikend
Foto: Ustupljena fotografija | "Kultura na ulice": Zgode puža i stonoge pred mališanima za vikend

​SARAJEVO - Višestruko nagrađivane dječje predstave "Ljubiti, samo ljubiti" i "Stonoga Goga" režiserke Renate Carole Gatice biće izvedene ovog vikenda u okviru programa "Kultura na ulice 2024!" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kako saopštavaju iz Narodnog pozorišta Sarajevo, predstava "Ljubiti, samo ljubiti" u izvedbi teatra "Poco Loco" biće izvedena u subotu, u 18 časova, u amfiteatru Međunarodnog centra za omladinu Novo Sarajevo, dok će u nedjelju biti izvedena "Stonoga Goga" u Velikom parku, sa početkom u 11 časova.

U predstavi "Ljubiti, samo ljubiti" igraju Bruno Kontrec i Maja Katić. Dramatizaciju potpisuje Maja Katić prema tekstovima Zvonimira Baloga.

"Bio jednom jedan mali, smeđi, slinavi stvor. Jako drag, ali i strašno spor. Na leđima on nosi kao ruksak svoju kuću i od nje se nikada nije maknuo ni makac. Puž se s kućicom rodio, kao što se slon rodio sa surlom. I dok je Puž slinio i hvalio svoju kućicu, u njegovom vrtu, svijetu i životu pojavila se Ružica, djevojčica glasovita po svojemu glasu", navedeno je o predstavi.

Autorka muzike je Davorka Horvat, scenograf i kostimograf su Jasmina Kosanović i Božidar Raos.

"Puž se zaljubio, ali Ružici Puž nije bio po volji. Ona je željela da Puž postane junak, heroj, kralj, princ, sportista ili bar ministar. Zbog Ružice je Puž bio spreman učiniti sve, pa čak i otići od doma, riješiti se kućice. I zato je Puž krenuo u pustolovine", dodali su o predstavi iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Predstava "Ljubiti, samo ljubiti" je namijenjena za učenike nižih razreda osnovne škole, dok je "Stonoga Goga" namijenjena za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole.

U komadu "Stonoga Goga" igraju Tena Pataky, Maja Katić i Fabijan Komljenović, a autor komada je Andrijana Grgičević.

"Gdje spavaju bubamare? Što prodaje smrdljivi Martin? Tko je kraljica kukaca? Kako leptirica uspavljuje bebe čahurice? Zašto mravi nemaju vremena? Pogledajte 'Stonogu Gogu' i saznat ćete sve to, a i druge važne informacije o sitnim šumskim životinjama. Glumci Teatra Poco Loco izvode ovu poučnu priču uz puno glazbe (pjevajući i svirajući uživo), a dojam upotpunjuje bogato ilustrirana scenografija koja nas vodi u najtajnije dijelove šume", navedeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dramatizaciju potpisuje Maja Katić, scenografi su Renata Carola Gatica i Florencia Troisi, kostimska rješenje je uradila Renata Carola Gatica, dok su autori muzike Ivana Đula i Luka Vrbanić. 

"Tekst 'Stonoga Goga' nagrađen na 9. izdanju festivala 'Mali Marulić', govori o modnoj ovisnici Gogi, koja za svaku nogu bira drugačiju cipelu. Ona uživa u japankama, štiklama, čizmama i šlapama sve dok je susret sa jednom gladnom pticom ne opameti. Cipele su razbacane po cijeloj šumi, a Goga je na sto muka! U napetoj potrazi za svojim blagom, ona shvata da su prijatelji, pomaganje i empatija vredniji od svake cipele", naveli su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije