Pozornica

"Kultura na ulice 2024!": Kako je stonoga Goga postala bosonoga

"Kultura na ulice 2024!": Kako je stonoga Goga postala bosonoga
Foto: Ustupljena fotografija | "Kultura na ulice 2024!": Kako je stonoga Goga postala bosonoga

SARAJEVO - Dramska predstava za djecu "Stonoga Goga" autorke Andrijane Grgičević, u režiji Renate Carole Gatice, biće izvedena danas u 11 časova u velikom parku, a u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) "Kultura na ulice 2024!".

"Gdje spavaju bubamare? Što prodaje smrdljivi Martin? Tko je kraljica kukaca? Kako leptirica uspavljuje bebe čahurice? Zašto mravi nemaju vremena? Pogledajte 'Stonogu Gogu' i saznat ćete sve to, a i druge važne informacije o sitnim šumskim životinjama. Glumci Teatra Poco Loco izvode ovu poučnu priču uz puno glazbe (pjevajući i svirajući uživo), a dojam upotpunjuje bogato illustrirana scenografija koja nas vodi u najtajnije djelove šume", navedeno je u opisu predstave.

Kako je navedeno iz NPS, tekst "Stonoga Goga", nagrađen na 9. izdanju festivala "Mali Marulić", govori o modnoj ovisnici Gogi, koja za svaku nogu bira drugačiju cipelu.

"Ona uživa u japankama, štiklama, čizmama i šlapama sve dok je susret sa jednom gladnom pticom ne opameti. Cipele su razbacane po cijeloj šumi, a Goga je na sto muka! U napetoj potrazi za svojim blagom, ona shvaća da su prijatelji, pomaganje i empatija vredniji od svake cipele", zaključeno je iz NPS.

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije