Pozornica

Jubilarno 100. izvođenje "Palčice" u Narodnom pozorištu Sarajevo

Jubilarno 100. izvođenje "Palčice" u Narodnom pozorištu Sarajevo
Foto: Velija Hasanbegović | Jubilarno 100. izvođenje "Palčice" u Narodnom pozorištu Sarajevo

SARAJEVO - Jubilarno 100. izvođenje baletne predstave "Palčica" po tekstu Hansa Kristijana Andersena, a po režiji i koreografiji Nermina Damiana biće upriličeno 28. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo u sklopu Balet Festa Sarajevo sa početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz Narodnog pozorišta Sarajevo, riječ je o djevojčici rođenoj iz zrna ječma, koje je vještica darivala siromašnoj ali dobroj ženi.

"Palčica je bila nježna i dražesna djevojčica. Nije bila veća od palca, te stoga dobi ime Palčica. Spavala je u orahovoj ljusci, ružina latica služila joj je kao pokrivač. Plesala je po cijeli dan. Gospođa Žaba kada je spazila, poželjela je da Palčica bude žena njenom sinu Žapcu i tako je ukrala", naveli su iz NPS.

U predstavi igraju Nataša Gaponko, Toko Tatekawa, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Zulejha Kečo Kapidžić, Mihail Mateescu, Boris Vidaković, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Paula Grubešić Mateescu, Nadža Pušilo, Amar Čustović, ansambl Baleta NPS i učenice Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić", odsjek klasičnog baleta.

"Nakon brojnih poznatih zapleta, Palčici je pomoć stigla od Laste koja je nije zaboravila. Leteći na krilima Laste, stigle su u zemlju cvijeća. Ovdje je srela Princa, koji je stavio zlatnu krunicu na njenu glavu i krila na leđa. Dobila je najljepši poklon, novo ime - Maja", zaključili su iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije