Pozornica

Izudin Bajrović, Gorčin Stojanović i Ana Vukotić u žiriju 64. MESS-a

Izudin Bajrović, Gorčin Stojanović i Ana Vukotić u žiriju 64. MESS-a
Foto: Ustupljena fotografija/MESS | Izudin Bajrović, Gorčin Stojanović i Ana Vukotić u žiriju 64. MESS-a

SARAJEVO - Istaknuti pozorišni i filmski glumac, Izudin Bajrović, reditelj Gorčin Stojanović i rediteljka Ana Vukotić člaovi su žirija 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, saopšteno je danas iz organizacionog tima.

Dalje je navedeno da je u takmičarskoj selekciji 11 predstava koje će se boriti za Zlatne lovorove vijence za festivalski Gran pri, najbolju predstavu u cjelini, najboljeg reditelja i rediteljku, glumca i glumicu, te najboljeg mladog reditelja i rediteljku i mladog glumca i glumicu.

"Pričinjava mi čast biti članom žirija ovogodišnjeg festivala MESS. Unaprijed znam da me čeka težak i nezahvalan posao, ali isto tako znam da je to i privilegija kakva se ne dobija često i zbog toga sam zahvalan na ukazanoj časti i povjerenju", rekao je Izudin Bajrović, koji je već više od tri decenije član Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

U periodu od 1993. do 2007. godine bio je angažovan kao predavač na predmetu Gluma na ASU u Sarajevu, u dva mandata obavljao dužnost direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo od 2018. do 2021, te je dao značajan doprinos bosanskohercegovačkoj kulturi,  a kako je navedeno u saopštenju MESS-a poznat je po svojim brojnim ulogama u predstavama u bh. pozorištima, te Crnoj Gori, Sloveniji, Švicarskoj, Švedskoj.

Na filmu je glumio u projektima domaće i strane produkcije, a ostvario je i zapažen broj uloga u TV serijama.

"Moji mama i tata upoznali su se na Festivalu malih scena, rastao sam na Festivalu malih i eksperimentalnih scena, kako je nazvan negde u vreme kad je moj otac bio selektor i voditelj razgovora na okruglim stolovima. Sedeo sam po krilima roditelja ili njihovih prijatelja, a posle i sam, najčešće na podovima sarajevskih pozorišta. U četvrtom razredu gimnazije, bio sam deo ekipe koja je pravila Hroniku MESS-a - sad se već zvao Festival jugoslovenskog teatra. Za svoju prvu predstavu dobio sam svoje prve nagrade - opet na MESS-u, Zlatni lovorov vijenac i Nagradu Jurislav Korenić. Prostije rečeno - da nije bilo MESS-a ne bi bilo ni mene, niti bih postao rediteljem", pojasnio je Gorčin Stojanović svoju vezu sa jednim od najstarijih regionalnih teatarskih festivala na kojem je i tri puta učestvovao.

Odrastao je u Sarajevu, a diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

"Režira u teatru, na filmu, televiziji i radiju.  Režirao je oko 70 predstava koje su igrane na svim kontinentima. Dizajnirao oko stotinu scenografija u teatrima od Skoplja do Zagreba. Nagrađivan je za svoj pozorišni, filmski, scenografski i rad na radiju na festivalima u Ohridu, Sarajevu, Kotoru, Banjaluci, Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu, Herceg Novom, Valensiji, Trstu, Kijevu, Sočiju… Od 2001. je umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu", navedeno je u saopštenju MESS-a.

Treća članica MESS-ovog žirija je rediteljica Ana Vukotić, inače direktorica Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) od 2013. godine.

Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (2004), u klasi profesora Egona Savina i Radmile Vojvodić. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i regionalnim pozorišnim festivalima.

"Biti u žiriju  jednog od najstarijih festivala na prostoru Istočne i Jugoistočne Evrope,  izuzetna je privilegija i čast za svakog pojedinca u pozorišnom svijetu, u Evropi i Svijetu. MESS je od 1960. mjesto, gdje se mogu sresti vrhunci savremenog svjetskog eksperimentalnog teatra, plesnog, ali i onog, nešto “klasičnijeg”, sa prostora ex Jugoslavije. Te naše misije, koje često izgledaju donkihotovske, predstavljaju stvaranje  nepreglednog umjetničkog prostora na kojem se vođene slobodom, ukrštaju uvijek svježe strasti, snažne identitetske polemike, i provokacije, one neophodne za zdrav život u teatru, a i van njega. Živio MESS, živjelo pozorište, živjelo Sarajevo", poručila je Vukotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije