Pozornica

"Hipokoristik": Izložba radova Zorana Tešanovića u Trebinju

"Hipokoristik": Izložba radova Zorana Tešanovića u Trebinju
Foto: Ustupljena fotografija/Kulturni centar Trebinje | "Hipokoristik": Izložba radova Zorana Tešanovića u Kulturnom centru Trebinje

TREBINJE - Izložba slika pod nazivom "Hipokoristik" akademskog slikara Zorana Tešanovića iz Zrenjanina biće otvorena 1. novembra u galeriji Kulturnog centra Trebinje sa početkom u 19 časova.

Organizatori su saopštili da je ova postavka radova logični kontinuitet, unutar već odavno formiranog homogenog i kompaktnog opusa Zorana Tešanovića.

"Ipak, u seriji novih radova pojavljuju se teme i sadržaji koji me nisu prethodno interesovali do pre nekoliko godina. Oni su humorna i ironična refleksija na vreme u kome živimo. Suptilna slikarska logika me je uputila ka apostorfiranju nekih ljudskih osobina, kao što su ljubav, povezanost i instikt za očuvanje vrste, a koje su sve ređe ili polako nestaju", izjavio je Tešanović o svom stvaralaštvu.

Dodao je da i on, kao pisci u basnama, pomislio da preko motiva životinja može jasnije da osvijetli potrebu čovjeka da se više sporazumijeva sa prirodom.

"Stoga je naslov izložbe pažljivo odabran. Hipokoristik, između ostalog znači, izigravati dete. To je imenički oblik kojim se izražava osećanje bliskosti, nežnosti prema imenovanom biću ili predmetu.  Humor se u mojim ranijim radovima kao nit provlačio ispod površine slike. Danas je on raspoređen između glavnih elemenata slike. Radovi u okviru ove izložbe sugerišu ličnu predstavu o životu koji vredi proživeti", pojasnio je Tešanović.

Zoran Tešanović je do sada imao 21 samostalnu izložbu u najznačajnijim galerijama u Srbiji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi koje prezentuju savremenu likovnu scenu u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za likovno stvralaštvo, a trenutno radi kao samostalni umjetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije