Pozornica

Gran-pri za predstavu "Palčica"

Gran-pri za predstavu "Palčica"
Foto: Srna | Gran-pri za predstavu "Palčica"

ISTOČNO SARAJEVO - Gran-pri za najbolju predstavu na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Dagestanskom državnom lutkarskom pozorištu za predstavu "Palčica".

Nagradu je, u ime gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, laureatima uručio načelnik Gradske uprave Nikola Vujičić, koji je čestitao članovima ovog ruskog pozorišta, ali i organizatorima ove jedinstvene kulturne manifestacije.

Stručni žiri ocijenio je da su sve komponente u predstavi profesionalno i precizno izvedene, kao i da su teme slobode i prijateljstva dobro promišljene, tako da je publici prenesena važna poruka, prenosi Srna.

Žiri su činili predsjednik Bonjo Lungov, profesor iz Bugarske, te članovi Valentina Fursova reditelj iz Estonije i Mladen Janković, profesor muzike iz Republike Srpske.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vanji Jovanović za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka "Zmajić Ogi" dodijeljena je Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrade za animaciju pripale su glumcima, odnosno animatorima u predstavama "Mala sirena" Dječijeg pozorišta Banjaluka, "Snežana i sedam patuljaka" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, te "Zmajić Ogi" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena je Svili Veličkovoj i Eleni Conkovoj za "Malu sirenu", za najbolji kostim Veri Zadorozhnajoj iz Dagestanskog državnog lutkarskog pozorišta, kojoj je dodijeljena i nagrada za najbolju scenografiju.

Za originalnu muziku nagrađen je Marin Živković za predstavu "Utopija" Lutkarskog kazališta Mostar, za originalnu ideju Kruševačko pozorište za prestavu "Alisa u zemlji drveća", dok je za najlutkovitiju predstavu proglašena predstava "Drvoseča i nebeska vila" pozorišta iz Južne Koreje.

Nagrada "Novi izazovi lutkarstvu" dodijeljena je predstavi "Dva metra kvadratna" pozorišta iz Mađarske, dok je nagrada publike otišla u ruke glumcima predstave "Zec i pas" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda.

Žiri novinara i kritike u sastavu Ognjen Begović, novinar Srne, profesor Konstantin Karakostov iz Bugarske i Branko Pjević, etnolog i antropolog iz Istočnog Sarajeva, dodijelio je nagrade "Poetika lutkarskog izraza - Vojislav Vojo Vujanović" i "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" predstavi "Mali princ" pozorišta iz Jermenije.

Jubilarni 25. "Lut fest" je tokom festivalskih dana privukao pažnju oko 2.500 mališana iz Istočnog Sarajeva i opština u njegovom sastavu, koji nisu krili oduševljenje lutkarskim spektaklima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije