Pozornica

Glumac Darko Stojić: Istovarao sam kamione, ali to je radio i Klint Istvud

Glumac Darko Stojić: Istovarao sam kamione, ali to je radio i Klint Istvud
Foto: Ustupljena fotografija | Glumac Darko Stojić: Istovarao sam kamione, ali to je radio i Klint Istvud

GRADIŠKA - Nagrada za mladog glumca na Festivalu pozorišta Republike Srpske "Ljubica" u Gradišci Darku Stojiću je snažan podstrek.

On je stekao simpatije žirija i publike ulogom u predstavi "Kauboji" Pozorišta "Prijedor", čiji je stalni član.

"Nagrada u Gradišci za mene je odskočna daska na daskama koje život znače", kazao je za "Nezavisne" Stojić, mladi i ambiciozni glumac.

"Festival profesionalnih pozorišta Republike Srpske 'Ljubica' je svakako crveno slovo među praznicima kulture u Srpskoj. Velika mi je čast i zadovoljstvo biti dio ovog događaja, a uz to, biti nagrađen. To je privilegija za koju ne postoje riječi koje bi je ilustrovale", upotpunio je izjavom svoju glumačku impresiju nakon silaska sa pozornice u punoj dvorani Kulturnog centra, na završnoj festivalskoj večeri.

FOTO Milan Pilipović
FOTO Milan Pilipović

Stojić je veoma svestran glumac, TV voditelj i muzičar.  Urednik je i voditelj emisije "Sveznalica" na Radio-televiziji Republike Srpske. Svira, komponuje, piše dramske tekstove, traži svoj svijet u pozorištu i na filmu.

Napisao je i tekst za predstavu "Čekajući Bordoa". Mnogo je poslova, kaže, kojima je trenutno zaokupljen.

"Zaposlen sam u Pozorištu Prijedor, gdje smo nedavno završili rad na predstavi 'Let iznad kukavičjeg gnijezda'. Zahvalan sam reditelju Goranu Damjancu koji mi je hrabro povjerio ulogu Rendla P. Mek Marfija".

O svojim počecima i buđenju u sebi talenta za umjetnost Stojić govori sa simpatijama, snažnom emocijom prožetom nostalgijom.

"Odrastao sam u Modriči, a rođen u Doboju 1995. godine, jer porodilište nemamo, kao ni pozorište, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Prvih deset godina života bih preskočio, jer se ništa specijalno nije desilo sem toga što sam 1999. godine vidio more i 2003. razbio glavu."

Ulazak u svijet umjetnosti

Deset godina nakon rođenja, priča Darko, slikovito opisujući svoje odrastanje, te ključne 2005. godine počeo je svirati gitaru i pustio kosu u kojoj će, kao Samsonu, biti sva njegova snaga narednih nekoliko godina.

"Iz garsonjere od 27 kvadrata, u kojoj sam živio sa roditeljima, i iz moje 'sobe' koja je bila pregrađena regalom, izlazila je muzika 'Cepelina', 'Dorsa', 'Blek Sabata' i ostalih velikih, što je, tvrdim, umnogome uticalo na moj dalji razvoj."

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Studij glume

Darko je glumu upisao 2014. godine, u klasi profesorice Jelene Trepetove Kostić. To je označio početkom profesionalnog bavljenja teatrom.

"Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, shvatio sam da me interesuje proizvodnja tonova i na drugim instrumentima, tako da sam malo aktivnije počeo svirati klavir, bas gitaru i ostalo što mi se pružilo. Valjda zbog te sklonosti prema muzici, ili zbog puke sreće, 2018. sam zaigrao u brodvejskom mjuziklu  'The 25th Annual Putnam County Spelling Bee', čija je premijera bila u Narodnom pozorištu u Sarajevu."

Sve za umjetnost

Nije uvijek bilo lako, rezimira mladi glumac prepoznatljivog lika svoje angažmane.

"Radio sam svirke po zadimljenim birtijama širom države, nosio sam kutije i istovarao kamione po magacinima brze pošte, ali bi mi bilo lakše kada bih se u tim trenucima sjetio da je to isto radio i Klint Istvud.

Bio sam dobar magacioner. Takođe, radio sam jedno vrijeme u Dječijem pozorištu Republike Srpske, i tako dogurao do stalnog člana ansambla Pozorišta Prijedor", kaže on.

U svemu sam, dodaje Darko Stojić, imao podršku porodice, naročito oca Miše, redovnog gledaoca njegovih predstava i TV emisija, slušaoca na svirkama i pomoćnika u vožnji na dužim putovanjima.

FOTO Milan Pilipović
FOTO Milan Pilipović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije