Pozornica

"Festival festivala": Slovaci "Smetove" u Trebinju premijerno izveli na srpskom

"Festival festivala": Slovaci "Smetove" u Trebinju premijerno izveli na srpskom
Foto: N.N. | "Festivala festivala": Slovaci "Smetove" u Trebinju premijerno izveli na srpskom

TREBINJE - Pobjednici ovogodišnjeg Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije, Amatersko pozorište Kulturnog centra Kisač, nastupili su sa predstavom "Smetovi" pete večeri "Festivala festivala" u Kulturnom centru Trebinje.

Predstava koju je uradila dramska družina Slovaka iz vojvođanskog mjesta Kisač, u Srbiji je izvođena na slovačkom jeziku, ali je zbog jezičkih barijera trebinjskog festivala prevdena i igrana na srpskom prevodu.

Inače je rađena po tekstu slovačkog pisca iz Stare Pazove Vladimira Hurbana Vladimirova a u režiji Svetlane Gaško, a u pitanju je tragična ljubavna priča, u kojoj je rediteljka i scenografkinja Svetlana Gaško na efektan način dočarala tu tragediju.

Tragična priča o ljubavi koja doživljava poraz u sudaru sa okrutnim poretkom života na selu - gdje je sve podređeno zemlji, imetku i produženju porodične loze, u inscenaciji amatera iz Kisača premijerno je u Trebinju izvedena u srpskom prevodu i to vrlo uspješno.

Ako je suditi po reakcijama publike, Slovaci će zasigurno osvojiti jedno od najvećih festivalskih priznanja, "Zlatnu masku", a odluka Žirija publike za ovo veče je bila da je u predstavi najbolji bio Ivan Privizer, kome je dodijeljena diploma protagoniste večeri za ulogu Martina.

Večeras, predzadnje večeri "Festivala festivala", na sceni Kulurnog centra trebalo bi da nastupi drugoplasirani sa republičkog festivala u Srbiji - Studio glume Teatara 011 iz Beograda, sa predstavom "Let iznad kukavičjeg gnezda".

Kultni roman Kena Kizija dramatizovala je i režirala Nataša Radonjić.

U okviru pratećeg programa festivala, u kino sali Kulturnog centra trebalo bi da bude predstavljena izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te promovisan časopis za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije