Pozornica

Duodrama "Limuni…" i komedija "Žiranti" na sceni BNP-a Zenica

Duodrama "Limuni…" i komedija "Žiranti" na sceni BNP-a Zenica
Foto: Draženko Jurišić | Duodrama "Limuni…" i komedija "Žiranti" na sceni BNP-a Zenica

ZENICA - U Bosanskom narodnom pozorištu (BNP) Zenica će biti izvedene dvije predstave na matičnim scenama, a publika će imati priliku da pogleda izvedbu duodrame "Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" i komedije "Žiranti".

Kako je saopšteno iz BNP-a, predstava "Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" nastala prema tekstu Sama Steinera, u režiji Ajle Bešić biće izvedena 16. oktobra u 20 časova na Podrumskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Predstava zamišlja svijet u kojem smo prisiljeni govoriti manje, promišlja o tome šta govorimo i kako to govorimo, o stvarima koje možemo čuti samo u tišini, o aktivizmu, kontaktu očima i limunima, limunima, limunima, limunima, limunima... Ovaj vrli novi svijet, od najviše 140 dnevno izgovorenih riječi, prelomljen je kroz par koji plovi ljubavlju i intimnošću...", saopšteno je iz BNP-a Zenica.

U predstavi igraju Tamara Miličević Stilić i Zlatan Školjić, dramaturgiju i prevod teksta predstave potpisuje Armin Behrem, scenografiju potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić, dok je muziku bio zadužen Nedim Zlatar.

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 17. oktobra u 20 časova biće izvedena komedija "Žiranti" prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića.

"Dramski zaplet teksta baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji im u tome može i hoće pomoći, ali zauzvrat traži bizaran ustupak (zamjenu partnera). Narečena nemoralna ponuda kod supružnika rezultira nesporazumima, pobunom, ljutnjom, sukobima... U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat, ipak, sve raspliće u simpatičan happy end", o predstavi je zapisao dramaturg Hasan Džafić.

U komadu igraju Tamara Miličević Stilić, Zlatan Školjić, Adna Kaknjo, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhameda Bahonjić.

Scenograf predstave je Mensur Begičević, kostimografkinja Ena Begičević Čeliković, za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, a za koreografiju Semir Šerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije