Pozornica

"Državni lopov" u Narodnom pozorištu Mostar

"Državni lopov" u Narodnom pozorištu Mostar
Foto: Ustupljena fotografija/Narodno pozorište Mostar | "Državni lopov" u Narodnom pozorištu Mostar

MOSTAR - Predstava "Državni lopov" autora Fadila Hadžića, u režiji kolektiva, nastala u produkciji Studio Teatra, biće izvedena 13. jula od 20 časova u Narodnom pozorištu Mostar (NPM), a u okviru međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto".

Kako je navdeno iz NPM, Komedija "Državni lopov" je jedna od najstarijih živih predstava u Bosni i Hercegovini, a premijerno izvođenje imala je 2005. godine u Centru za kulturu Zavidovići.

U toj početnoj glumačkoj postavi igrali su Nusmir Muahremović, Irfan Kasumović i Adem Smailhodžić, a danas umjeto Smailhodžića igra Mirza Mušija.

"Predstava počinje kada se Kikiju, ljubavnom varalici, u ćeliji pridružuje Marko, 'državni lopov', koji, čak i u zatvoru, ima povlašten status. Kiki, ljubavni varalica, u zatvoru je završio zbog lažnih obećanja. Naime, on je 17 puta obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Na kraju je zbog jedne od njih i zavšio u zatvoru. Marko, 'državni lopov', je pronevjerio državni novac, ali će vjerovatno vrlo brzo biti pušten, jer se pronašla neka rupa u zakonu. Njihov međusobni sukob upotpunjuje zatvorski čuvar Jozo, koji, iako nema završenu osnovnu školu, želi da napreduje", navdeno je u saopštenju.

Pojašnjavaju da "Državni lopov" spada u red najizvođenijih živih predstava u Bosni i Hercegovini, a istu je pogledalo preko 100.000 ljudi, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Ulaz na predstavu je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije