Pozornica

Dodjelom statua Dučića završen Festival folklora u Trebinju

Dodjelom statua Dučića završen Festival folklora u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Dodjelom statua Dučića završen Festival folklora u Trebinju

TREBINJE - Gran pri Međunarodnog festivala “Veče folklora pored Trebišnjice”, organizovanog ovog vikenda u Trebinju, osvojili su grupa "Bong Sen" iz Vijetnama i Ansambl "Junost" iz Novosibirska (Rusija).

Stručni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta folklora dodijelio je, osim ovih Gran pri nagrada, i zlatne, srebrne i bronzane statue Jovana Dučića, čime je završen 11. Međunarodni festival veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista.

U konkurenciji izvođačkih ansambala prvo mjesto osvojio je Ansambl "Pobuda 1937" iz Pernika (Bugarska), drugo mjesto i srebrnu statuu "Jovan Dučić" osvojilo je KUD "Pljevlja" iz Pljevalja (Crna Gora), a treće mjesto KUD “Stevan Knićanin" iz Knića, (Srbija).

U veteranskoj konkurenciji je prvo mjesto osvojio Srpski kulturni centar "Stefan Nemanja" iz Kraljeva, drugo mjesto KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova, a treće KUD "Todor Bušetić Toša" iz Poljnje (sva tri iz Srbije).

U konkurenciji muških pjevačkih grupa najbolji su bili Bilećani iz KUD "Gligor Milićević", a drugo mjesto pripalo je Pjevačkoj grupi "Guča" iz Dragačeva, dok je kod ženskih pjevačkih grupa prvo mjesto je pripalo KUD "Gligor Milićević" iz Bileće, drugo KUD "Mladen Stojanović" iz Mladenova i treće KUD "Ljubinje" iz Ljubinja.

Budući da se i ove godine na fesrivali okupio rekordni broj učesnika sa različitih kontinenata, organizatori su uvjereni da su se stekli uslovi da se naredne godine  održi  Prvi svjetski festival folklora.

“Imamo ideju da ovaj festival već dogodine preraste u prvi svetski festival, mada je on i ove godine okupio i društva iz Evrope i Azije, ali dogodine želimo okupiti renomirana društva sa svih kontinenata”, kazao je Nebojša Ratković, predsjednik Ansambla narodih igara “Jovan Dučić” iz Trebinja, organizatora ovog skupa.

Stanovnici i gosti Trebinja su dvije večeri uživali u raznim koreografijama iz šest država, iz koji je nastupilo 27 kulturno-umjetničkih društava sa oko 2.000 učesnika - iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bugarske, Vijetnama i Rusije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije