Pozornica

"Bračno savjetovanje" na "Zapletu": Punokrvna komedija i moguća nova hit predstava

"Bračno savjetovanje" na "Zapletu": Punokrvna komedija i moguća nova hit predstava
Foto: Aleksandar Čavić | "Bračno savjetovanje" na "Zapletu": Punokrvna komedija i moguća nova hit predstava

BANJALUKA - Šesnaesto izdanje Međunarodnog festivala glumca "Zaplet" u Gradskom pozorištu "Jazavac" otvoreno je u nedjelju uveče premijerom predstave domaćina pod nazivom "Bračno savjetovanje", koju je po tekstu austrijskog pisca i novinara Daniela Glatauera na scenu postavio Željko Stjepanović.

Prije same izvedbe predstave, festival je proglasio otvorenim Stevo Grabovac, pisac i aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade.

On je rekao da je nedavno učestvovao na jednom okruglom stolu na temu kulture i ulaganja u kulturu, dodajući da, kako to obično biva sa okruglim stolovima, učesnici nisu došli ni do kakvog zaključka.

"Stoga je za kulturu najbitnija energija koju ljudi ulažu u ovo pozorište sada i ovdje", parafraza je onoga što je u kratkom govoru rekao Stevo Grabovac.

Takođe, prije predstave, otvorenom je proglašena i izložba fotografija Aleksandra Ace Čavića, a riječ je o fotografijama sa dosadašnjih izdanja Međunarodnog festivala glumca "Zaplet".

Glumac Pavle Pavić, koji je vodio program otvaranja festivala, konstatovao je da Čavićeva saradnja sa Gradskim pozorištem "Jazavac" traje od samog početka, odnosno punih osamnaest godina.

"Oni koji ga dobro poznaju, znaju da je ovo Čavićeva najdugotrajnija veza", rekao je Pavić, uz opšti smijeh poznavalaca lika i djela čuvenog banjalučkog fotografa.

Ovogodišnji "Zaplet", dodao je Pavić, svojevremeno je slavlje punoljetstva "Jazavca" i nosi slogan "Punom parom".

Da proslava punoljetstva prođe u dobroj atmosferi i uz salve smijeha, potom su se potrudili akteri komada "Bračno savjetovanje". Za ovu predstavu važno je naglasiti da je nastala po knjizi "Čudesna terapija", savremenog austrijskog pisca Daniela Glatauera, te da je ovo prvi put da se tekst izvodi na srpskom jeziku.

Uz nekolicinu zemalja zapadne Evrope, u originalnom nazivu tekst je prethodnih godina izvođen u Sloveniji i Makedoniji. Izvedba u "Jazavcu", pak, nije bila doslovno oslonjena na originalni tekst, jer je po sopstvenom priznanju Željko Stjepanović izbacio neke dijelove koji ne odgovaraju našem podneblju i suprotno, u bračnu svađu (o čemu je riječ u ovom komadu) dodao je mnogo ovdašnje naravi i mentaliteta.

Ovom adaptacijom, uz maestralnu izvedbu glumaca, Gradsko pozorište "Jazavac" dobilo je još jednu punokrvnu komediju. U toj komediji smijemo se kako nama samima, tako i ljudima iz našeg okruženja, a ona ne bi bila punokrvna da u pozadini ne obrađuje tako ozbiljnu temu kao što je brak. Naime, u predstavi bračni par Žana i Vaso, koje igraju Snježana Mišić i Željko Erkić, dolazi na bračno savjetovanje, odnosno na psihoterapiju kod Harisa (igra ga Željko Stjepanović) i tu u jednom prostoru (scenografija: Zorana Klječanin, koja potpisuje i kostimografiju) događa se sve: zaplet, vrhunac, rasplet i kraj. Riječ je svakako o komadu predvidivih obrta, ali i o komadu koji građu u potpunosti crpi iz života, o svima jasnoj i dobro znanoj temi, o nečemu što svakodnevno gledamo, o prepoznavanju iznutra ili u većini slučajeva spolja, od djetinjstva do starosti ako smo zagledani u brakove naše porodice i prijatelja, riječ je, dakle, o "opštemjesnoj" seansi koja glumcima dozvoljava da zablistaju na sceni, što ovi stopostotno i čine.

Zanimljivo je da Mišićeva i Erkić igraju ženu i muškarca koji su visokoobrazovani i relativno uspješni ljudi, a koji u žaru svađe ne biraju riječi. Štaviše, njihovo obrazovanje učinilo ih je kreativnijim, pa Žana i Vaso kao da se takmiče u uvredama, ludosti, neumjerenosti.

Rekosmo već da je brak ozbiljna stvar, pa je samim tim i tema ove predstave ozbiljna. Nažalost, svjedoci smo da negativni rivalitet između partnera (u braku ili van braka, svejedno), posljednjih godina često završi i ubistvom. Nažalost, svjedoci smo femicida, koji bi u većini slučajeva bio spriječen adekvatnom psihoterapijom i dijagnozom ustanovljenom na vrijeme. Stoga ova tema, pa samim tim i predstava, nosi određenu vrstu odgovornosti, pogotovo što je psihoterapija još uvijek tabu tema danas i ovdje. Predstava, dakle, prstom upire u značajan i sveprisutan problem. Međutim, da ne idemo predaleko, kako je prikazano nasilje među likovima verbalno i obostrano, i kako je u pozadini te veze davno usnula emocija ljubavi koja čeka na buđenje, velika većina prisutnih u sali prisustvuje opštoj terapiji smijehom. Taj smijeh ne dolazi uvijek od duhovitih replika, bravura glumaca ili od poređenja likova sa ljudima iz našeg okruženja, nego stiže i od izvrgavanja ruglu jednog bračnog para na narodnom principu "krpe i zakrpe" u kojem se "sličan sličnom raduje".

Nakon predstave, na okruglom stolu, za glumicu večeri, po izboru publike, proglašena je Snježana Mišić. Tokom okruglog stola, koji je vodio dramaturg Aleksandar Vasiljević, Željko Stjepanović je priznao da mu je, u poređenju sa "Istinom" Florijana Zelera, komadom koji je prije pet godina otvorio "Zaplet", bilo teško raditi režiju, s obzirom na to da je njegov lik, terapeut Haris, sve vrijeme prisutan na sceni. Ipak, i ovaj zadatak je uspješno obavljen i već sudeći po premijeri, mirne duše možemo reći da je "Bračno savjetovanje" uspjelija predstava od "Istine", "Bračnog parastosa" i drugih komada slične tematike koje su prethodnih godina igrane u "Jazavcu".

Da to ne zavisi od mnogo drugih i usputnijih faktora, usudili bismo se da ovoj predstavi predvidimo uspjeh hit komedije "Celo telo tu me boli", koja u "Jazavcu" igra duže od deset godina.

"Bračno savjetovanje", tradicionalno, kao predstava domaćina, na "Zapletu" je igrana van takmičarskog programa, koji je trebalo da počne večeras komadom "Kauboji" Pozorišta Prijedor.

Takmičarske predstave, ove godine, ocjenjivaće žiri u sastavu Mladen Šukalo, teatrolog, Belinda Stijak, glumica, i Nikola Bundalo, reditelj.

Šesnaesto izdanje "Zapleta" traje do 26. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije