Pozornica

Beogradska premijera baleta "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?"

Beogradska premijera baleta "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?"
Foto: Velija Hasanbegović | Beogradska premijera baleta "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?"

BEOGRAD - Sarajevsko Narodno pozorište gostovaće 1. jula u Narodnom pozorištu u Beogradu sa baletskom predstavom "Sjećaš li se…? Sjećaš li se Doli Bel?" na muziku rumunskog kompozitora Aleksandra Balaneskua, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, u saradnji sa 32. Beogradskim letnjim festivalom (Belef).

Taj plesno-pozorišni komad, inspirisan motivima romana Abdulaha Sidrana "Sjećaš li se Doli Bel?", praizveden je 29. novembra prošle godine na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a sada će imati beogradsku premijeru, prenosi see.cult.

Staša Zurovac, koji je i autor dramaturškog koncepta, kaže da ga je Sidranov tekst zainteresovao, pije svega, kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje.

"Koreografija u simbiozi sa plesom, a još udružena sa literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, ali i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrsni sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti podstiče pamćenje, a takođe nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledaocu koji ne poznaje djelo i nudi mu jednaku mogućnost da ga doživi i razumije", naveo je Zurovac, plesač i koreograf, nekadašnji vodeći solista Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije