Pozornica

Beograđani ozbiljni kandidati za neku od "Zlatnih maski" trebinjskog festivala

Beograđani ozbiljni kandidati za neku od "Zlatnih maski" trebinjskog festivala
Foto: Vesna Duka | Beograđani ozbiljni kandidati za neku od "Zlatnih maski" trebinjskog festivala

TREBINJE - Pretposljednje večeri 67. Festivala festivala u Trebinju, na sceni Kulturnog centra nastupio je ansambl Studija glume Teatara 011 iz Beograda sa predstavom "Let iznad kukavičjeg gnezda", koja je ove godine na Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije osvojila drugo mjesto.

Riječ je o djelu američkog pisca Kena Kizija, široj publici poznatijeg po kultnom filmskom ostvarenju Miloša Formana, a koje je za ovo scensko izvođenje dramatizovala i režirala Nataša Radonjić.

Radnja, koja se odvija u ludnici, analizira da li su tamo mentalno bolesne osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo, odnosno, da li su pravi bolesnici u ludnicama ili van njih, da li je opšteprihvaćena “normalnost” u stvari najopasnija bolest.

Odlukom žirija publike, priznanje protagoniste večeri pripalo je Aleksandru Radojkoviću za ulogu Rendala Patrika Mekmarfija, lika koji u predstavi i pokreće priču, a koji je jednako dobro iznio svoju ulogu kao i ostalih 16 članova ovog brojnog, ali vrlo uigranog ansambla za koji već sada mnogi tvrde da će osvojiti neku od "Zlatnih maski" kao najveće priznanje na festivalu. 

U okviru pratećeg programa festivala, u kino sali Kulturnog centra predstavljena je izdavačka djelatnost Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te promovisan časopis za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon" iz Banjaluke.

Takmičarski program ovogodišnjeg Festivala festivala završava večeras  predstavom "Jaaao, Milenko" u izvođenju "DIS Scene" iz Zvornika, rađenom po tekstu Vladimira Nedića a u režiji Aleksandra Riđošića.

Prije proglašenja nagrađenih i svečanog zatvaranja festivala, u Galeriji Kulturnog centra, od 22.30 biće otvorena izložba fotografija nastalih na festivalskim predstavama “Festival u objektivu“ koju po tradiciji pripremaju članovi trebinjskog Foto kino kluba.

U vrijeme dok žiri bude zasjedao, u kasnim noćnim satima, od 23 časa, publika će biti u  prilici da pogleda monodramu "Brevrovizija", u izvođenju Vladimira Cvejića, pobjedničku predstavu Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije