Pozornica

"Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" premijerno u BNP-u Zenica

"Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" premijerno u BNP-u Zenica
Foto: Bosansko narodno pozorište Zenica | BNP Zenica: "Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" premijerno 3. oktobra

ZENICA - Premijera predstave "Limuni, limuni, limuni, limuni, limuni" u režiji Ajle Bešić, a po tekstu Sama Steinera trebalo bi da bude izvedena 3. oktobra na Podrumskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica sa početkom u 20 časova.

Kako navode organizatori, ovo je druga ovosezonska, a ukupno 765. premijera u produkciji BNP Zenica.

"Predstava govori o dvoje mladih ljudi, paru koji se nađe u čudnoj situaciji te čekaju da na snagu stupi zakon koji im omogućava da dnevno mogu reći samo 140 riječi. Njih dvoje nisu baš u nekom najboljem odnosu, ali se svo vrijeme tješe da se dovoljno poznaju i da im taj zakon neće donijeti ništa loše. Glavna tema je nedostatak komunikacije i prije donošenja zakona", rekla je Ajla Bešić.

Dodaje da je cijelu estetiku predstave nastojala prilagoditi scenskom prostoru koji je za nju bio novost, ali koji je nešto posebno.

"Jedna od važnijih tema jeste koliko nas strah koči da napravimo promjene, koliko zbog straha ostajemo u nekim odnosima, na pozicijama ili mjestima koji nam ne dozvoljavaju neki napredak, a nemamo hrabrosti da krenemo dalje", izjavila je Bešićeva.

Predstava je namijenjena publici starijoj od 14 godina i planirana je skoro dvije godine, a Ajli Bešić je ovo treća premijera rađena za BNP Zenica.

"Ponosno mogu reći da nam se, očigledno, sviđa njen način rada i njena poetika. Glumci je, očigledno, vole. Zna raditi s njima i nekako smo ponosni i na ovu predstavu. Ovom predstavom u život vraćamo Podrumsku scenu, te ćemo se truditi da svake sezone barem jednu predstavu realiziramo na toj sceni", naveo je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

Prva repriza je planirana 4. oktobra u istom terminu, a u predstavi glume Tamara Miličević Stilić i Zlatan Školjić.

"Ova predstava ima dvije glavne teme, dvije fabularne linije, od kojih je jedna ljubav ili neljubav aktera predstave, a druga je zakon. Ja nekako više volim da se držim ljubavi i međuljudskih odnosa, nego nekih zakona i politike. Kroz rad u predstavi, učeći jedni od drugih, naučili smo važne životne lekcije", izjavila je Tamara Miličević Stilić.

Prevod teksta za ovu predstavu uradio je Armin Behrem, scenografiju Sabina Trnka, kostime Lejla Hodžić, za muziku je zadužen Nedim Zlatar, a producent je Miroljub Mijatović.

"Ovo je stvarno jedan od zanimljivijih projekata koje sam radio. Proces je bio vrlo jednostavan što se tiče naših ljudskih odnosa, ali nije bio jednostavan što se tiče kopanja po samom sebi i priznavanja samom sebi kako mi komuniciramo sa onima oko nas, najbližima, pa sa onima koje samo susrećemo. Mislim da je to najvažnija linija koju ova predstava vodi", zaključio je Školjić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije