Pozornica

"BL Art festival" od 29. do 31. avgusta u DKC-u "Incel"

"BL Art festival" od 29. do 31. avgusta u DKC-u "Incel"
Foto: Ustupljena fotografija/Geto | "BL Art festival" od 29. do 31. avgusta u DKC-u "Incel"

BANJALUKA - "Banjaluka (BL) Art festival" u organizaciji Udruženja nezavisnih stvaralaca i aktivista "Geto" biće održan u periodu od 29. do 31. avgusta u prostorijama Društveno kulturnog centra (DKC) "Incel".

Kako su saopštili organizatori, ovogodišnji regionalni "BL Art festival" donosi odgovore na pitanja "Seksa i politike" kroz različite forme umjetnosti propitujući patrijarhalno društvo, rodne identitete, slobode i seksualnost.

Umjetnici Jana Jovašević, The Radical boyz, Udruženje mladih i napaljenih, Ivana Ranisavljević, Luka Joksimović, Dunja Čorlomanović i Nikola Tomić će kroz intervencije, performanse i instalacije otvarati razmišljanja o gorućim društvenim pitanjima.

"Njihov pristup stavlja fokus na odnos društva prema individualnoj svijesti da osjeti, razumije i spozna i na kolektivnu svijest obavijena velom pristojnog ponašanja satkanog od predrasuda koje ne dozvoljavaju da vidimo sebe, da vidimo društvo niti mjesto gdje živimo i stvaramo. A politiku? E nju vidimo. Ma mora da je vidimo. Jedno je sigurno - Ona nas je barem uvijek voljela!", navedeno je u saopštenju "BL Arta".

Projekcija filma "Mamula All Inclusive" reditelja Aleksandra Reljića publici će pokazati kako novac može kupiti sjećanje i pretvoriti mjesto patnje u mjesto dekadencije kroz ličnu priču Ive Markovića koji je kao dijete bio zatočenik u zloglasnom logoru Mamula koji su vodili italijanski fašisti u Drugom svjetskom ratu.

"U muzičkom dijelu festivala predstaviće se bend 'The Cyclist Conspiracy' dugosvirajuća trupa koja spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih dijelova svijeta, trudeći se da izbjegne površni, novodobni eklekticizam i da kreativnu energiju usmjeri ka sintezi pretpostavljenih elemenata", navode organizatori.

Umjetnik Lenhart Tapes je poznat po svojim nastupima na kojima putem vokmena manipuliše kasetama a ovog puta će ga pratiti Zoja Borovčanin publici poznata iz bendova "Lira Vega" i "Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar".

"Mile Popović koji stoji iza naziva DJ M.I.L.E jedan je od najzanimljivijih DJ-a na regionalnoj sceni.  Muzički sastav 'Inkel' je kvintet sastavljen od članova banjalučkih bendova 'Revolt', 'Recall', 'Shizomantra' i 'The The Fandangos'.  Saša Đorđević je banjalučki kreativac, dizajner, animator i DJ. ZTa njega su slika i zvuk podjednako važni, kao neodvojivi elementi ljudske percepcije", navedeno je u saopštenju o muzičarima koji će nastupiti na festivalu.

U dnevnom dijelu programa predstaviće se izlagači iz regije na Kult Buvljaku koji okuplja kreativce i kolekcionare ploča, knjiga i garderobe.

Kustoskinja ovogodišnjeg festivala BL Art je Isidora Branković, a vizualni identitet potpisuje umjetnik Luka Matić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije