Pozornica

Anja Stanić: Pozorište je moja druga kuća

Anja Stanić: Pozorište je moja druga kuća
Anja Stanić: Pozorište je moja druga kuća

Kada sam dobila tu ulogu u "Stazi divljači", vidjela sam da je riječ o dobrom tekstu. Međutim, onda vidim reditelja Filipa Grinvalda, koji je godinu dana stariji od mene, i pomislim: "Majko mila, biće svačega. Biće guravo". Ali brzo me je razuvjerio i napravili smo dobru predstavu, kaže mlada banjalučka glumica Anja Stanić.

Ona je upravo za ulogu u "Stazi divljači" nedavno osvojila nagradu za najbolju mladu glumicu na 48. međunarodnom festivalu pozorišta MESS u Sarajevu.

Stanićeva je talentovana mlada glumica koja je imala već nekoliko zapaženih uloga i priznanja, među kojima i za najbolju mladu glumicu u prošloj sezoni Narodnog pozorišta RS. Trenutno je gledaoci mogu gledati i u TV seriji "To toplo ljeto". 

Anja Stanić za "Nezavisne" otkriva šta joj znači nagrada, koliku ulogu igra pozorište u njenom životu, kako je protekao rad na veoma zapaženoj predstavi "Staza divljači" i kako je bilo igrati u seriji "To toplo ljeto".

NN: Dobitnica si nagrade Međunarodnog teatarskog festivala MESS za najbolju mladu glumicu, a takođe si dobila priznanje za najbolju mladu glumicu koju svake sezone dodjeljuje Narodno pozorište RS. Šta ti ova priznanja znače i koliko su podsticajna za tvoj dalji rad?

STANIĆ: Nagrada koju na MESS-u dodjeljuju za mlade glumce do 30 godina je stvarno velika. To je najveći festival u regionu na koji dolaze vrlo probrane predstave iz cijelog svijeta, koje, u principu, daju presjek pozorišta danas. Znam da je predstava "Staza divljači" jako dobra i da sam napravila dobru ulogu, ali s obzirom da je tako jak festival, stvarno nisam mogla ništa da očekujem, mogla sam da negdje u sebi priželjkujem i da se nadam. S obzirom na jaku konkurenciju, išla sam na to da dam svoj maksimum, a sad da li će to biti prepoznato, to je druga priča... I eto, dobila sam nagradu i zaista sam sretna. I to je za mene velika čast. Filip Grinvald, koji je režirao predstavu, je podijelio nagradu za režiju sa jednim makedonskim režiserom, tako da smo u Sarajevu dobili dvije nagrade. I to je značajno ne samo za mene i njega kao pojedince, nego i za Narodno pozorište RS zato što su ovo prve nagrade ovoj teatarskoj kući sa MESS-a, kao i za sam grad Banjaluku. Meni je to sve veliki podsticaj za dalji rad.

NN: Kako je bilo igrati u predstavi "Staza divljači" koja je proglašena najboljom predstavom NP RS u prošloj sezoni, s obzirom na to da je reditelj Filip Grinvald vrlo mlad?

STANIĆ: Kad sam dobila tu ulogu vidjela sam da je riječ o jako dobrom tekstu i da će tu biti posla. Međutim, onda vidim Filipa, koji je godinu dana stariji od mene, i pomislim: "Majko mila, biće svačega. Biće guravo, dok se on mlad organizuje, ne zna šta hoće, težak tekst...". Priznajem, bila sam skeptična i puna predrasuda, jer nijedno od nas nije imalo neko veliko iskustvo. Njemu to prva režija, meni prva veća uloga. I onda kad smo krenuli, otkrilo se koliko je on jako talentovan i darovit čovjek, što je stvarno rijetkost. On je obrazovan i pronicljiv, a došao je u Banjaluku veoma dobro pripremljen i znao je šta hoće. To je glumcu bitno, da ima povjerenja u reditelja, da se opusti i da onda radi ono što on želi. Stvarno nas je vodio vrlo samouvjereno i vješto, i mene i moje starije kolege koji su ga jako uvažavali, jer je znao šta hoće i kako to realizovati. Rad je bio veoma produktivan, našli smo se svi kao ekipa koja funkcioniše i mogu reći da smo do dobrih rezultata došli lako. Imali smo dobru atmosferu na probama, svima su legle uloge i svako je uživao dok smo radili. Zadovoljna sam, to mi je bio najljepši proces rada na predstavi. Bilo je zanimljivo, inspirativno, kreativno i vidio se pravi istraživački rad.

NN: Da li postoji kakvo udruženje mladih glumaca, da li ste organizovani?

STANIĆ: Imamo svoj sajt "Mladi glumci Banjaluke", ali nismo nešto organizovani. Imamo sajt čisto da se zna za nas, ko smo, šta smo, da postojimo. Ljudi nas mogu preko njega kontaktirati, što se i dešavalo, tako da sajt ispunjava svoju svrhu. To je dobra stvar. Trebali bi da budemo malo organizovaniji.

NN: Apsolvent si na Dramskom odsjeku Akademije umjetnosti Banjaluka. S obzirom da si imala dosta angažmana, kako stigneš uskladiti posao i učenje?

STANIĆ: Jeste bilo angažmana, ali nikad nisam osjetila neku frku. I nije me omelo u učenju. Nekako su mi angažmani dolazili obično kad su mi bile pauze između semestara. Radila sam sve u kontinuitetu i nije bilo strašno. Uskoro treba i da diplomiram.

"To toplo ljeto"

NN: Glumiš u seriji "To toplo ljeto", kakvo je iskustvo igrati u seriji? Da li ti više odgovara pozorište, televizija ili film?

STANIĆ: Pozorište obožavam. I ono za mene ima nešto posebno. Kad igram predstavu u pozorištu, zaista se najbolje osjećam, to je kao neka moja druga kuća. Pozorište je "moj teren". Seriju "To toplo ljeto" smo radili dva mjeseca i to je jedno novo i veliko iskustvo. Drugačije je i bilo je zanimljivo. Ali uvijek bi se odlučila za pozorište. Naravno, ne mislim se baviti isključivo pozorištem, mene privlači i televizija i film. Trenutno radimo na filmu Saše Hajdukovića "Trideset drugi", koji je prvi ovdašnji veći film. Mislim da je to velika stvar, jer sve igraju banjalučki glumci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije