Pozornica

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske na turneji po Srbiji

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske na turneji po Srbiji
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | Anasambl Narodnog pozorišta Republike Srpske na turneji po Srbiji

BANJALUKA - Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) će u periodu od 22. do 26. oktobra imati turneju u Srbiji i tom prilikom odigrati predstave u produkciji i koprodukciji NP RS.

Kako je saopšteno iz NP RS, turneja počinje komadom "Sumnjivo lice" koji će 22. oktobra biti odigran u Narodnom pozorištu u Beogradu.

"Predstava 'Sumnjivo lice', koja je rađena po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Ivana Plazibata je jedna od predstava koje će biti izvedene u sklopu jubileja pod nazivom 'Slavimo Nušića', a povodom 160 godina od rođenja ovog srpskog pisca", naveli su iz nacionalnog teatra Srpske.

U nastavku su dodali da dan kasnije, 23. oktobra, ansambl NP RS učestvuje na 33. "Danima Zorana Radmilovića" u Narodnom pozorištu Timočke Krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru.

"Tim povodom igraće se predstava 'Švabica', po motivima pripovijetke Laze Lazarevića, u dramatizaciji i režiji Dušana Petrovića. Ova predstava je premijerno izvedena 18. oktobra u Banjaluci", saopštili su iz NP RS.

Trupa NP RS će u sklopu turneje učestvovati i na festivalu "Naši dani" u Beogradskom dramskom pozorištu, gdje će odigrati dvije predstave.

"Ovaj festival se sad već tradicionalno održava kao razmjena predstava između NP RS i Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava 'Mali ratovi i kabine Zare', autorke Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana će biti izvedena 25. oktobra", pojašnjeno je dalje.

Dan kasnije, 26. oktobra se u sklopu "Naših dana" očekuje izvođenje "Švabice", dok će "Urnebesna tragedija" biti igrana istog dana na 31. Festivalu klasike "Vršačka pozorišna jesen" u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu.

"'Urnebesna tragedija' je predstava po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji nedavno preminulog reditelja Jagoša Markovića, koja je koprodukcioni projekat Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu", zaključili su iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije