Muzika

"Zlatna matrjoška" studentu violine Matiji Spasojeviću iz Srbije

"Zlatna matrjoška" studentu violine Matiji Spasojeviću iz Srbije
Foto: N.N. | "Zlatna matrjoška" studentu violine Matiji Spasojeviću iz Srbije

MEĆAVNIK - Dodjelom nagrade "Zlatna matrojška" violinisti Matiji Spasojeviću sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i izvođenjem dramske opere "Šum šume preko polja" Aleksandra Sedlara zatvoren je 11. Kustendorf Klasik na Mećavniku, saopštio je festival.

Kako je navedeno, "Srebrna matrjoška" pripala je pijanisti Sergeju Blaženovu iz Omskog muzičkog učilišta "V. J. Šebalin", dok je "Bronzana matrjoška" dodjeljena saksofonisti Dmitri Šuvalovu sa Beloruske državne akademije muzike u Minsku.

Žiri je odlučio da dodjeli i specijalno priznanje odsjeku harmonike sa Fakulteta umetnosti u Nišu.

O dobitnicima nagrade odlučio je međunarodni žiri koji su činili dirigent Mihail Golikov, pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

"Šum šume preko polja" je jedinstven projekat kompozitora Sedlara, koji je i autor libreta, prenosi Tanjug.

Solisti su Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sara Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" kojim diriguje Sedlar.

Festival je zatvorio Emir Kusturica koji je najavio snimanje novog filma.

"Posljednji roman ruskog pisca Vodolaskina, dao je jednu sliku sovjetske Rusije, gdje junak Čagin sve pamti i ništa ne može da zaboravi. Njega životni zaplet uvodi u dramu, u kojoj gubi ljubav svog života jer ga angažuju kao špijuna. Najpametnija rečenica u tom romanu glasi: životna ideja je uvijek jača kada je u pitanju fikcija, mnogo je snažnija od realnosti. Ona artikuliše i život pobjednika i onih koji će pobijediti idući put. Ne bih vas više zadržavao", rekao je domaćin i osnivač festivala Emir Kusturica.         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije