Muzika

The Jesus and Mary Chain po prvi put stižu u Zagreb

The Jesus and Mary Chain po prvi put stižu u Zagreb
Foto: Twitter / Printscreen | The Jesus and Mary Chain po prvi put stižu u Zagreb

Legendarni škotski rok bend, The Jesus and Mary Chain, premijerno sviraju u Hrvatskoj, a novu koncertnu sezonu otvaraju u zagrebačkoj "Tvornici kulture" u srijedu, 28. avgusta.

Bend velikom turnejom "40 Years" i autobiografijom obilježava 40 godina postojanja.

Svoju veliku istorijsku godinu obilježavaju turnejom koja je počela u martu, a braća Reid napokon će se ukazati i u Zagrebu. Svoju su veliku godišnjicu obilježili i albumom "Glasgow Eyes" koji je objavljen u martu, prvim studijskim albumom nakon izdanja "Damage and Joy" iz 2017. godine.

Za ovu su važnu godinu braća najavila i svoju autobiografiju, ali i dokumentarac. Kao i prethodna izdanja, "Glasgow Eyes" predstavljaju stapanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sjajnu, mračnu i romantičnu ploču koja obilježava povratak korijenima.

Album je snimljen u Castle of Doom studiju u Glazgovu, a ovim su pjesmama predstavili svoje novo poglavlje kojim kombinuju mećavu melodije, fidbeka i kontrolisanog kaosa, ljubav prema Suicideu i Kraftwerku te manje disciplinovane pristupe džezu.

The Jesus and Mary Chain su osnovani još u junu 1984. godine, u noći kada je bend održao svoju prvu svirku.

Neodoljivi autsajderi od tad stvaraju vlastite svemire, a odigrali su ključnu ulogu u formiranju podžanrova kao što su šoegace i nojz pop. Već su svojim debitantskim albumom "Psychocandy" i progresivnim muzičkim izražajem osvojili kritičare, ali drugim su se izdanjem "Darklands" lansirali u zvijezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije