Muzika

Spektakl za pamćenje u Banjaluci: Publika sa "Dugmićima" pjeva bezvremenske hitove (FOTO, VIDEO)

Spektakl za pamćenje u Banjaluci: Publika sa "Dugmićima" pjeva bezvremenske hitove (FOTO, VIDEO)
Foto: Vuk Damjanović | Spektakl za pamćenje u Banjaluci: Publika sa "Dugmićima" pjeva bezvremenske hitove (FOTO)

BANJALUKA - Grupa "Bijelo dugme" večeras u okviru slavljeničke turneje pod nazivom "Doživjeti stotu" na tvrđavi Kastel održava koncert u okviru četvrtog po redu regionalnog muzičkog festivala "Banja Luka Fest".

Slavljenička turneja počela je u Sarajevu, gdje je i osnovan bend 1974. godine, a posjetioci prestižnog banjalučkog festivala imali su privilegiju da među prvima budu dio ovako značajnog jubileja.

"Jer to je strašna gnjavaža doživjeti stotu, zato slavimo 50-ti k'o da nam je posljednji u životu! Budi i ti dio nove-stare rock povijesti o kojoj će se pisati još dugo nakon što svi mi doživimo stotu, a i oni nakon nas", rečenica je kojom su "Dugmići" pozvali publiku na njihove nastupe.

A mnogobrojna publika u Banjaluci uživa u svrici udarne postave "Bijelog dugmeta" koju čine Goran Bregović, Alen Islamović koji se na binu izašao na štakama, Mladen Vojičić Tifa, Điđi Jankelić, Zoran Redžić i Ogi Radivojević.

Brojne generacije - od onih koji su odrastali uz muziku "Dugmeta", do onih koji tek danas spoznaju taktove njihove muzike - uživaju u velikim rok himnama sviranim uz glasne gitare i bubanj, čiji ritmovi pokreću mase već decenijama i koje nose epitet bezvremenskih hitova  - "Ružica si bila", "Đurđevdan", "Za Esmu", "Evo, zakleću se", "Ako ima Boga", "Hajdemo u planine", "Padaju zvijezde", "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Napile se ulice", "A i ti me iznevjeri", "Da te bogdo ne volim"…

"Kada gledam ove naše vršnjake, koji nikako ne silaze sa scene, ove velike, otprilike mislim da imamo iste osjećaje, da naprosto slaviš to što si još uvijek u stanju da proizvedeš tu buku. Da je organizuješ, da uživaš u njoj. Ne vjerujem da je bilo kojoj od tih velikih grupa koje su još uvijek žive i na pozornici bilo šta drugo primarno osim toga. Ne vjerujem da više ikome fale novci. Tako da možemo jednostavno da kažemo - došli smo na rođendan i uživamo", riječi su Gorana Bregovića kojima je opisao turneju.

I zaista, legendarni "Dugmići" u Banjaluci prave spektakl za pamćenje i uživaju isto kao i publika za koju sviraju i pjevaju, a svaka izvedba ispraćena je gromoglasnim aplauzom.

Zaštitni znak festivala je crveni tepih, na kojem su se prije koncerta pojavile brojne ličnosti iz svih sfera života: glumica Sloboda Mićalović, pjevačica Jelana Tomašević, šminker Kosta Miljković, voditeljka Snežana Dakić, Vlado Djajić, direktor UKC-a Republike Srpske, ali prestižni festival za kakav slovi "Banja Luka Fest" svojim otmenim i elegantnim odjevnim kombinacijama ispoštovali su i Banjalučanke i Banjalučani, te brojni gosti iz drugih gradova.

Za sutra naveče za kraj "Banja Luka Festa" planiran je koncert, kako su organizatori naveli, najpoznatijeg umjetničkog para na našim prostorima Jelene Tomašević i Ivana Bosiljčića koji će premijerno održati zajednički koncert pod nazivom "Simfonija u dvoje" u pratnji Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije