Muzika

"Serenada za... vječnost" otvara koncertnu sezonu u NP RS

"Serenada za... vječnost" otvara koncertnu sezonu u NP RS
Foto: Narodno pozorište Republike Srpske | "Serenada za... vječnost" otvara koncertnu sezonu u NP RS

BANJALUKA - Koncertom pod nazivom "Serenada za... vječnost" Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske (SO NP RS) 7. oktobra biće otvorena nova koncertna sezona na Velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske.

Kako je navedeno u saopštenju NP RS, publika će kao soliste imati priliku da čuje Sonju Vojvodić - violina, Lidiju Paulin - violončelo i Teodora Ikanovića - violina, pod dirigentskom palicom Dušana Vere Uroševića.

"Protekla sezona iznjedrila je više koncerata na kojima su priliku za stvaranje muzičke magije dobili profesori, studenti, etablirani muzički umjetnici Banjluke, ali i regiona. Na ovom svečanom koncertu imaćemo priliku slušati kompozicije Johanesa Bramsa, dupli koncert gdje se smjenjuju violina i violončelo, zatim Betovenova djela: operu 'Fidelio', jedino djelo ovog žanra koje je Betoven napisao. Na programu je i 'Romansa' za violinu i orkestar, za koju neki muzikološki spisi kažu da se u njoj čuje melanholija izgubljene ljubavi, dok drugi čuju više filozofsko promišljanje i poetičnost", riječi su dirigenta i umjetničkog direktora SO NP RS Dušana Vere Uroševića.

Kako dalje navodi, na kraju koncerta orkestar će izvesti Četvrtu simfoniju, čija je ljepota nemjerljiva i ovo će biti prvi put da bude izvedena u Banjaluci poslije 200 godina od njenog nastanka.

"Upravo zato ovaj koncert i ovo izvođenje, u vremenu koje dolazi na radost razvoja i postavljanja čvrstih temelja SO NP RS, postaće deo istorije, odnosno deo večnosti kojoj ste svedočili", zaključio je Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije