Muzika

Radovan Ivanović za "Nezavisne": Umjetnost je sve ono što u ljudima izaziva emocije

Radovan Ivanović za "Nezavisne": Umjetnost je sve ono što u ljudima izaziva emocije
Foto: Mladen Suvajac | Radovan Ivanović za "Nezavisne": Umjetnost je sve ono što u ljudima izaziva emocije

Koncert pod nazivom "Umjetnost i tradicija" u izvođenju poznatog mladog banjalučkog harmonikaša Radovana Ivanovića biće održan 22. oktobra u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, sa početkom od 20 časova.

Publika će imati priliku da čuje solo kasični program, kao i brojne goste, među kojima su Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske (SO NP RS) i Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, a koncert je upriličen kao rezultat Plakete Banskog dvora, nagrade koju je mladi umjetnik dobio kao najbolji student Studijskog programa muzičke umjetnosti banjalučke Akademije umjetnosti.

Pored ove, Ivanović je dobitnik brojnih lokalnih i međunarodnih priznanja za izuzetnu interpretaciju, a kao kruna njegovog rada izdvaja se titula na 75. Svjetskom kupu harmonike.

Više o predstojećem koncertu, tradicionalnoj i umjetničkoj muzici, kao i planovima za budućnost Ivanović je govorio u intervjuu za "Nezavisne".

NN: Kakav repertoar pripremate za solistički koncert, koja djela će publika moći da čuje?

IVANOVIĆ: Na moje veliko zadovoljstvo, nakon jednog perioda napornog i ozbiljnog rada koji je krunisan odbranom diplomskog rada na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, smjer harmonika, u klasi profesora Zorana Rakića, mogu da najavim solistički koncert, na kojem ću se, zajedno sa mojim kolegama, predstaviti publici u jednom nesvakidašnjem izdanju, u smislu repertoara. Naime, radi se o tome da je planirano izvođenje kompozicija klasične muzike, djela Skarlatija, Bacinija, Semjenova, Urbanoa, zatim filmske i narodne muzike, uz Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, hor, soliste, pa čak i kulturno-umjetničko društvo, što će biti, nadam se, interesantno za sve istinske ljubitelje muzike.

NN: Na koji način će se umjetnička muzika uklopiti sa tradicionalnom, kako postižete efekat da koncert "pliva"?

IVANOVIĆ: Umjetnost je sve ono što kod slušaoca, gledaoca, izaziva emocije, izaziva reakciju na ono što se trudite kao umjetnik da donesete, u ovom slučaju se radi o muzici. Naša tradicionalna narodna muzika, obrađena u smislu aranžmana, interpretacije i te kako, posebno kod nas koji negdje u genima imamo tu muziku, budi posebne emocije. Veoma bitno je da prilikom pripreme koncerta, izborom kompozicija, redoslijedom njihovog izvođenja postignete baš taj efekat, kako ste ga Vi nazvali, efekat "plivanja kroz muziku i koncert". Kada se to postigne, onda je cilj koncerta ispunjen, a ja se nadam da ću uz publiku koja iskreno voli to što ja radim cilj ispuniti.

NN: Najavljeno je da će uz Vas publika moći da čuje Gudački orkestar Narodnog pozorišta Republike Srpske, kao i nekoliko solista. Uputite nas detaljnije o čemu je riječ.

IVANOVIĆ: Radi se o tome da je koncert koncipiran tako da počinje solo izvođenjem kompozicija klasične muzike, nakon čega na scenu izlazi Gudački orkestar NP RS pod dirigentskom palicom Dušana V. Uroševića. Zajednički izvodimo kompozicije klasične, filmske i narodne muzike. Nakon toga na sceni nam se pridružuju Kamerni hor "Kerubini" Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, vokalni solisti Milica Stjepić Ivić i Aleksandar Dulić. Instrumentalnu podršku pružaju Filip Vukelić - klavir, Stanislava Đorđević - frula, Teodor Ikanović - violina, te Dušan Predojević - drombulje.

NN: Zanimljivo je da će KUD "Sveti Sava" odigrati "Moravac" kolo. Koliko je značajno ovakav sadržaj uvoditi u institucije kulture i "pomiriti" narodno i ono što nazivamo klasično i umjetničko?

IVANOVIĆ: Sam naziv koncerta "Umjetnost i tradicija" govori o tome da mi je namjera da nađem nekakav spoj između umjetnosti i tradicije, da kroz izvođenje kompozicija klasične, filmske, narodne muzike približim klasičnu muziku domaćoj publici, a sa druge strane, da pokažem da naša narodna muzika, donesena na jedan umjetnički način, ima umjetničku vrijednost. Mislim da izvođenje kola "Moravac" uz Gudački orkestar, te KUD koji na jedinstven način u svijetu vizuelno donosi specifičnost naše tradicije svakako doprinosi utisku da smo generalno jedna veoma talentovana i umjetnički nadarena nacija.

NN: U našem prošlom razgovoru pomenuli ste kako je potrebno umjetničku muziku proširiti van granica esnafa muzički obrazovanih ljudi. Možemo li reći da je ovaj koncert jedan od koraka ka tome?

IVANOVIĆ: Svakako da su ovakvi koncerti, koncerti sa raznolikim repertoarom u smislu žanrova muzike, jedan od načina da se bilo koji žanr muzike proširi na širu publiku. Tek kada nešto približite slušaocu, kada ponudite svakom ponešto, na njemu razumljiv način, možete očekivati da granica između žanrova blijedi, a da se razlika pravi u smislu da li je nešto kvalitetnije ili manje kvalitetno.

NN: Ovaj koncert je produkt nagrade Plaketa Banskog dvora. Koliko su nagrade poput ove značajne za mlade muzičare, koliko je Vama značilo da dobijete ovo priznanje i priliku za solistički koncert?

IVANOVIĆ: Kao što ste rekli, koncert je produkt nagrade Plaketa Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i želim iskoristiti priliku da zahvalim Banskom dvoru i gospodinu Mladenu Matoviću, direktoru Banskog dvora, na dodijeljenoj nagradi i pruženoj podršci pri organizaciji koncerta. Svaka nagrada je na svoj način bitna, ali nagrade koje su vam dodijeljene od onih koji vas najbolje poznaju najviše vrijede i nekako vam najviše znače, tako da ova nagrada ima posebno mjesto u velikom broju domaćih i međunarodnih nagrada koje su mi dodijeljene. Takođe, želim da zahvalim Narodnom pozorištu Republike Srpske, Radio-televiziji Republike Srpske, kao i medijskom pokrovitelju koncerta, Akademiji umjetnosti, KUD-u "Sveti Sava" Banjaluka te kolegama solistima koji su se rado odazvali mom pozivu za podršku realizaciji koncerta.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom smislu?

IVANOVIĆ: Šta reći, osim da nastavljam istim tempom. Ovo je poziv koji ne dozvoljava neko duže opuštanje. Već sam upisao master studije u Republici Srbiji, nastupi, koncerti, naravno, sada već mogu razmišljati o jednom aktivnijem angažmanu u smislu pedagoškog rada i prenošenja znanja na mlađe generacije, u čemu se iskreno nadam da ću imati podršku nadležnih. U svakom slučaju aktivan i kontinuiran rad. Na kraju želim da zahvalim Vama lično i "Nezavisnim novinama" na pruženoj mogućnosti da kažem nešto o svom radu i da najavim koncert, a ujedno da pozovem publiku da mi se pridruži 22. oktobra u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, sa početkom u 20 časova. Ulaz na koncert je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije